Društvo

Sva udruženja podržala dogovor, sutra potpisivanje sporazuma Vlade i poljoprivrednika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/05/2023

-

21:02

Sva udruženja podržala dogovor, sutra potpisivanje sporazuma Vlade i poljoprivrednika
Poljoprivrednici su blokirali traktorima oba prilaza Pančevu iz Beograda - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Jednoglasnom odlukom svih Udruženja sutra u 8 sati ujutru biće potpisan i overen Sporazum između Vlade i Udruženja poljoprivrednika, saopštila su udruženja koja su protestovala.

O sporazumu su se saglasili predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženja proizvođača mleka „Naše mlekoˮ, Udruženja Poljoprivrednih proizvođača Subotice, Udruženja „STIGˮ Požarevac, Udruženja „Za spas i opstanak stočara zapadne Srbijeˮ, Saveza Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja „Adraniˮ. 

Sporazum je rezultat pregovora i sve dogovoreno urediće se odmah, navodi se u saopštenju.

Do potpisivanja dolazi nakon višednevnog protesta srpskih poljoprivrednika koji su juče pregoarali s premijerkom Anom Brnbić i ministrom finansija Sinišom Malim.

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Stig" Nedeljko Savić je nakon pregovara rekao da su se poljoprivrednici dogovorili da se postojeće subvencije po hektaru obradive zemlje sa 9.000 dinara podignu na 18.000.

Postojeće dadžbine za navodnjavanje biće smanjene za 50 odsto, dok će od 1. januara 2024. biti u potpunosti ukinute, rekao je on.

Takođe, kako je naveo, dogovoreno je da se od 1. januara. 2024. godine na dizel gorivo za poljoprivrednike za 100 litara po hektaru ne obračunavaju akcize i PDV.

Regres za mlečne krave biće povećan sa 30.000 na 40.000 dinara po grlu, a biće regulisan uvoz mleka i mlečnih proizvoda. 

Među glavnim zahtevima poljoprivrednika, kako je ranije saopšteno, bilo je povećanje subvencija po hektaru obradive površine, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara, kao i da minimalna otkupna cena mleka bude 78 dinara po litru plus PDV. Takođe, poljoprivrednici su zahtevali da se na dizel gorivo za poljoprivrednike za 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara za povrtarske kulture ne obračunavaju akcize i PDV.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija