Biznis vesti

Potpisan Aneks Ugovora za deonicu Novi Beograd-Surčin

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2023

-

21:35

Potpisan Aneks Ugovora za deonicu Novi Beograd-Surčin
Potpisan Aneks Ugovora za deonicu Novi Beograd-Surčin - Copyright Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić potpisao je danas u Surčinu sa kineskom kompanijom China Communications Construction Company (CCCC)  Aneks komercijalnog ugovora o projektovanju i izgradnji deonice Novi Beograd - Surčin, petlja Jakovo, vredan oko 3,3 miliona dolara.

Vesić je nakon potpisivanja rekao da je predviđeno da petlja bude završena do kraja godine, a da radovi počinju sledeće sedmice.

"Petlja možda izgleda mala, ali je veoma značajna jer će olakšati život oko 40.000 ljudi koji će gravitirati njome", rekao je on. 

Vesić je naglasio i da završetkom ove petlje više neće biti tranzitno kamionskog saobraćaja kroz centar Surčina, a to će doprineti i čistijem vazduhu ove opštine, ali i očuvanju puteva i većoj bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

"Sada će postojati jasna veza između indistrijske zone i autoputa što će dovesti do novih investicija u sam Surčin", ocenio je ministar.

On je dodao i da je Surčin jedna od najperspektivnijih opština u Srbiji, i najavio da će već 6. ili 7. juna biti otvorena nova pista na aerodromu "Nikola Tesla", prvi put posle 60 godina, što znači i više aviona i letova. 

Vesić je kazao i će Surčin vrlo brzo dobiti i železničku vezu sa Beogradom, podsetivši da će biti izgrađen i nacionalni stadion i sajam i da će sve to povući i izgradnju drugih javnih i privatnih objekata u ovoj opštini. 

Tanjug

 

"Sve ovo ukazuje na to da se razvoj Beograda premešta prema Surčinu", istakao je ministar.
Generalni direktor kineske kompanije C C C C Jang Donga rekao je da će ova petlja biti treći projekat koji radi ta firma i zahvalio Srbiji na prilici koja im je ponovo data.

Donga je naglasio da će ta kompanija dati sve od sebe da radovi na ovoj petlji koja je, kako je kazao "možda mala, ali veoma značajna za opštinu Surčin" budu završeni u što kraćem roku, odnosno do kraja ove godine.

Predsednik opštine Surčin Stevan Šuša rekao je da sa ovim aneksom ugovora koji je danas potpisan, ali i sa otvaranjem nove piste na beogradskom aerodromu, kao i sa svim radovima koji su u toku, ali i onima koji će se raditi, ova opština postati centar razvoja celog Beograda i Srbije.

Šuša je ponovio da je petlja treći projekat koji ta opština radi sa ovom kineskom kompanijom, naglašivši da nikada nisu imali nikakvih problema i da su sve probleme koji su se u toku radova javljali završavali veoma uspešno.

"Ovo će biti sedma godina kako radnici ove kineske kompanije rade kod nas i nikada ni jedan jedini problem nismo imali. Možemo samo od njihovih radnika naučiti kakav oni imaju odnos prema radu i kompaniji", naglasio je on.

Prema njegovim rečima, građani će završetkom ovih radova, od petlje u Jakovu do kružnog toka u Bežaniji stizati za 10-tak minuta, dok je sada to u najboljem slučaju oko 30-tak minuta.

Aneks komercijalnog ugovora o projektovanju i izgradnji deonice Novi Beograd - Surčin, petlja Jakovo, vredan oko 3.300.767,45 dolara  danas su potpisali pored Vesića i Donge i generalni direktor Javnog preduzeća Putevi Srbije Zoran Drobnjak.

Kako su kazali u Putevima Srbije izgradnja petlje Jakovo, odnosno projektovanje i izvođenje radova na izgradnji ulivno-izlivnih saobraćajnica na državnom putu Beograd - Južni Jadran na deonici Surčin - Obrenovac u Jakovu značajna je za korisnike autoputa, naročito one koji idu ka industrijskoj zoni u Jakovu, a i svim stanovnicima okolnih naselja omogućiće brži pristup autoputu.

Prema njihovim podacima, planirana je izgradnja jednosmernih saobraćajnica, širine kolovoza šest metara i bankina od 1,5 metara, a trake za usporenje i ubrzanje vozila predviđene su na delu zaustavne trake profila autoputa.

Ukupna dužina projektovanih saobraćajnica je 2,235 kilometara, a površina kolovoza ulivno-izlivnih saobraćajnica i proširenja zaustavne trake autoputa je 11.230 metara kvadratnih.
 

Komentari (0)

Biznis