Biznis vesti

Privrednici iz Srbije i Indije: Poslovni forum dobar početak za jačanje saradnje

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2023

-

15:34

Privrednici iz Srbije i Indije: Poslovni forum dobar početak za jačanje saradnje
Drupadi Murmu - Copyright Fonet/Milica Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Na Srpsko - indijskom forumu u Beogradu učestvovalo je oko 150 privrednika, koji su razgovarali o međusobnoj saradnji u poljoprivredi, IT industriji, namenskoj industriji, kao i industriji zabave i filma.

Privrednici su rekli Tanjugu da postoji mogućnost da se saradnja razvija i da je današnji forum dobar početak za to. 

Vođa privredne delegacije Indije Sanjdže Soni rekao je da jedni od drugih možemo mnogo toga da naučimo, pre svega, u oblasti privrede, IT i telekomunikacija, kao i u oblasti namenske industrije. 

"Trenutno uglavnom radimo u oblasti namenske industije sa srpskim kompanijama, u budućnosti se nadamo da ćemo proširiti u  saradnju i u oblasti IT sektora i da se uzajamno pomažemo", istakao je Soni u izjavi za Tanjug.

Fonet/Milica Vučković

 

On je dodao da su obe kulture, indijska i srpska, veoma stare i da svaka ima svoje specifičnosti po čemu je prepoznatljiva.

"Mnogo toga možemo da naučimo jedni od drugih, da kroz razmenu znanja i iskustva, što i jeste cilj ovog Foruma, naučimo kako da dođemo do povećanja spoljno-trgovinske razmene, kako da se unapredi saradnja srpskih i indijskih  kompanija, a time se otvaraju mogućnosti za nove poslove", dodao je on. 

Kako je rekao Soni u oblasti zabave i filmske industije Srbija i Kina sarađuju i to je nešto novo o čemu do sada, kako navodi, nisu razmišljali, tako da taj način saradnje može da otvori neke nove poslovne puteve. 

Direktor i suvlasnik kompanije "TCOM" Voja Jovanović  koji već sedam godina uspešno posluje u Indiji rekao je za Tanjug da ima dosta sličnosti između dve zemlje,  ali da ipak  imaju drugačiji način razmišljanja i da upravo ovakvi skupovi doprinose da se stekne poverenje i da se mišljenja razmenjuju. 

"Prvo, oni su jako prisni ljudi, na neki način kao i mi,  a mi se razlikujemo od drugih Evropljana, tako da odmah možete da stupite u kontakt sa njima i da na jedan neposredan način dobijete informacije. Njihov obrazovani sistem i način razmišljanja kako da se završi posao je dosta  drugačiji od našeg. U ovoj ekspanziji u poslednjih 10 godina oni su postali vrh u svetu u više oblasti", dodao je on. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Međutim, kako je istakao Jovanović, naše znanje i iskustvo su nešto najdragocenije i u tome smo jedna velika sila.

"Oni imaju velike ljudske resurse, imaju jake koledže i obrazovani su i može da se uspostavi lepa saradnja, tako da ovo o čemu su govorili i predsednik Srbije i predsednica Indije može vrlo lako da se ostvari", rekla je ona.

Na pitanje zašto je saradnja do sada bila na skromnom nivou, Jovanović je rekao da nije bilo povezivanja, jer je Er India letela za Srbiju, to jest, Jugoslaviju osamdesetih godina. 

"Mislim da je prvo važno uspostaviti letove, način putovanja je veoma bitan, omogućiti ulaske u zemlje i razmenu ljudi,  a kako se bude širila privredna saradnja tako će se širiti i razvoj svih drugih odnosa", dodao je on. 

Jovanović je rekao da dosta Indijaca već radi u Srbiji, ali i Srba u Indiji i da to može jako brzo da se razvije na još viši nivo. 

Na Srpsko- indijskom forumu govorili su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Indije Droupadi Murmu, predsednik PKS Marko Čadež, koji su istakli u kojim pravcima će se razvijati saradnja dve zemlje.

Predsednica Indije boravi u zvaničnoj poseti Srbiji. Ovo je njena prva poseta nekoj evropskoj zemlji otkako je stupila na dužnost predsednika Indije u julu prošle godine.
 

Komentari (0)

Biznis