Biznis vesti

Od danas skuplje cigarete u Srbiji: Pušači će za paklu izdvajati i do 610 dinara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/07/2023

-

15:30

Od danas skuplje cigarete u Srbiji: Pušači će za paklu izdvajati i do 610 dinara
Od danas skuplje cigarete u Srbiji: Pušači će za paklu izdvajati i do 610 dinara - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji su od danas cigarete skupllje za oko 10 dinara. Pušači će, zavisno od proizvođača, morati da izdvajaju od 320 do 610 dinara po paklici. Nisu samo poskupele cigarete, već i punjenje za elektronske cigarete. 

Do novog poskupljenja je došlo zbog akciznog kalendara kojim je predviđeno da cigarete poskupljuju dva puta godišnje. Akcizni kalendar je usvojen krajem 2020. godine i po njemu se svakog januara i jula, uvećavaju cene cigareta po paklici zbog uvećanja specifične akcize koja raste svakih šest meseci do 1. jula 2025. za po 1,5 dinara po paklici.

Na cenu cigareta zaračunava se i proporcionalan akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane i narednih godina nepromenjena, a na sve to se dodaje i PDV, pa zbog uvećanih nameta, proizvođači povećavaju cenu cigareta po paklici za oko 10 dinara.

Ovo povećanje cena je iz razloga kako bi se Srbija uskladilila sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

Od novog poskupljenja cigarete u budžet bi trebalo umesto sadašnjih 82,75 da se slije 84,25 dinara po paklici.

Usklađivanje cena elektroonskih cigareta

Udar na džep neće osetiti samo pušači klasičnih cigareta, već i oni koji su prešli na elektronske cigarete. I njihova cena se usklađuje dva puta godišnje. Usvajanjem izmena i dopuna Zakona o akcizama, koji je počeo da se primenjuje od 1. januara 2021. predviđeno je da se uvećavaju i akcize na nesagorevajući duvan i tečnosti za punjenje e-cigareta.

U narednih godinu i po dana pušači će sve skuplje plaćati svoj užitak, pa je realno očekvati da 2025. godine srpske cene duvanskih proizvoda dostignu evropske.

profimedia

 

Cene duvanskih proizvoda se, inače, ne uvećavaju svakog januara i jula automatski, već Vlada Srbije mora da ih odobri i to na osnovu podnetog zahteva svakog proizvođača.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis