Biznis vesti

Glavni ekonomista MMF-a: Inflacija upornija nego što smo mislili, potrebna čvrsta monetarna politika do 2025. godine

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2023

-

11:55

Glavni ekonomista MMF-a: Inflacija upornija nego što smo mislili, potrebna čvrsta monetarna politika do 2025. godine
Glavni ekonomista MMF-a: Inflacija upornija nego što smo mislili, potrebna čvrsta monetarna politika do 2025. godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Monetarna politika će i nadalje morati da bude čvrsta, pošto je inflacija upornija nego što smo očekivali, izjavio je glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Pjer-Olivije Gurinša.

U intervjuu za španski "Pais", Gurinša je konstatovao da je trenutna inflacija u Evropskoj uniji i evrozoni niža zbog pada cena energije i hrane, ali da se bazna inflacija ne smanjuje.

Ekonomisti MMF-a će uskoro izvući zaključke iz ovog razvoja, ali Gurinša dodaje da dosadašnje pooštravanje monetarne politike nije donelo adekvatne rezultate i da ona možda treba da duže ostane na ovom nivou - bar do 2025. godine. 

Prema njegovim rečima, poruka skupa ekonomista u Sintri je da će visoke kamatne stope ostati neko vreme, da neće biti uskoro smanjene.

Glavni ekonomista MMF-a je istovremeno napomenuo da scenario recesije u SAD "nije blizu".

"Američka ekonomija pokazuje otpornost: nezaposlenost je na istorijski najnižim nivoima koje nismo videli više decenija, ima dovoljno slobodnih radnih mesta, a ekonomija i dalje raste, možda čak i snažnije nego što se očekivalo", rekao je on.

Na pitanje da li moguće pobediti inflaciju, a da se istovremeno ne prouzrokuje ekonomska recesija, Gurinša je istakao da će to biti "veoma teško".

"Evropske ekonomije već usporavaju, a američka ekonomija će možda morati da uspori još više. Moguće je, ali mislim da će teško, teže za evrozonu nego za SAD", zaključio je Gurinša.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis