Biznis vesti

Vesić: Tagovi sa Severnom Makedonijom funkcionišu, uskoro sa Hrvatskom, BiH i Grčkom

Komentari

Autor: Tanjug

07/07/2023

-

10:03

Vesić: Tagovi sa Severnom Makedonijom funkcionišu, uskoro sa Hrvatskom, BiH i Grčkom
Goran Vesić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Integrisani sistem naplate putarine sa Severnom Makedonijom funkcioniše odlično, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, najavljujući da će uskoro isti sistem biti uspostavljen i sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Grčkom.

Vesić je objasnio da prekonfiguracija taga podrazumeva prelazak na "postpejd" sistem plaćanja, odnosno umesto da građani uplaćuju novac na tag, što je i dalje moguće i važi samo za Srbiju, potrebno je da ga vežu za platnu karticu.

"To traje pet minuta. Sa takvim tagom možete da prođete kroz svih devet naplatnih rampi u Severnoj Makedoniji. Ako već imate novac na tagu, on će biti vraćen na račun", rekao je Vesić gostujući na TV Hepi i podsetio da je za sve one koji nisu prekonfigurisali ‘tag’, a krenuli su na put, postavljen šalter "Puteva Srbije", na poslednjoj naplatnoj stanici u Srbiji, u Preševu. 

Dodao je da se prekofinguracija vrši na 25 mesta u Putevima Srbije, Pošti i AMSS kao i na naplatnoj stanici Preševo. 

"Dnevno izvršimo prekonfiguraciju oko hiljadu tagova i prodamo još toliko novih od kako smo pustili sistem integrisane naplate u rad", rekao je Vesić.

Najavio je da će uskoro sistem zajedničke naplate putarine biti uspostavljen i sa Hrvatskom, BiH i Grčkom.

"Sa Hrvatskom smo, po tom pitanju, daleko odmakli, kao i sa BiH, a uskoro ću o tome razgovarati i sa mojim grčkim kolegom", rekao je ministar.

Kada je reč o protestima dela opozicije, Vesić je ponovio da je Srbija mnogo izgubila blokadama "Gazele", koja je međunarodni putni pravac, koji mora biti prohodan.

"Kada stranci znaju da će biti blokada, oni izbegavaju da voze kroz Srbiju. Zato mnogo gubimo, i na naplatnim stanicama, pumpama… i nanosi se šteta budžetu. Zato sam na skupštinskom odboru i zatražio da se ne blokiraju ‘Gazela’, autoputevi, pruge i da na taj način pokažu odgovornost prema zemlji. Svako ima pravo da protestuje, ali nije isto da li blokirate ulicu ispred Skupštine, ili autoput", rekao je Vesić.

Podsetio je da su u manje od šest meseci otvorene tri deonice važnih puteva – saobraćajnica Surčin – Novi Beograd, prvi deo Moravskog koridora i obilaznica oko Beograda, na šta se nekada čekalo godinama.

U julu sledi otvaranje deonice Niš – Merdare, u oktobru Ruma – Šabac i još jedan deo Moravskog koridora, do kraja godine Požega – Pakovraća i Sremska Rača – Kuzmin. "Onda najbolje vidite razliku između Srbije koja radi, gradi, da zemlja napreduje, i politike koju neki vode, da sve u Srbiji stane", podvukao je ministar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis