Biznis vesti

Vesić i Bočvarski: Zajednički tag između Srbije i Severne Makedonije dobro funkcioniše

Komentari

Autor: Tanjug

16/07/2023

-

18:43

Vesić i Bočvarski: Zajednički tag između Srbije i Severne Makedonije dobro funkcioniše
Tanjug/MGSI/Predrag Mitić - Copyright Tanjug/MGSI/Predrag Mitić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstvа, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić i ministar transporta i komunikacije Blagoj Bočvarski obišli su danas mobilno prodajno mesto "Open Balkan" na naplatnoj stanici Preševo i Romanavce u Severnoj Makedoniji, gde su se uverili da zajednički tag između Srbije i Severne Makedonije dobro funkcioniše.

Tanjug/MGSI/Predrag Mitić

 

Do naplatne stabice Preševo, ministar Bočvarski stigao je automobilom na električni pogon, koji je vozio od Beograda, u društvu makedonskog premijera Dimitra Kovačevskog, tako da su se zajedno uverili da makedonski tag funkcioniše u Srbiji, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Vesić je svog kolegu povezao ka Skoplju električnim automobilom, a na prvoj naplatnoj stanici u Severnoj Makedoniji, iskoristili su srpski tag, i sa njim bez zaustavljanja prošli rampu.

Vesić je rekao da je i sam želeo da se uveri kako u Severnoj Makedoniji funkcioše srpski tag, koji je već uzelo 13.215 vozača.

Tanjug/MGSI/Predrag Mitić

 

"Ovo je način da se brzo prođu naplatne rampe u Severnoj Makedoniji. Uverio sam se u to sa svojim kolegom i prijateljem iz Skoplja, i pozivam sve vozače da koriste tagove, jer im to omogućava brže i lakše putovanje", rekao je Vesić.

"Moj kolega Blagoj i ja proverili smo kako srpski i makedonski tagovi rade u obe zemlje. Integracija tagova znači komfornije putovanje i manje čekanja za sve vozače. Od septembra imaćemo integrisani tag sa Hrvatskom, a potom sa BiH, Crnom Gorom, Albanijom i Grčkom. Ponosni smo na ovaj projekat", rekao je Vesić.

Tanjug/MGSI/Predrag Mitić

 

On je istakao da je od Beograda vozio u automobilu na električno napajanje da bi se uverio kako rade punjači za eletrične automobile koji su postavljeni na auto-putevima. 

"Srbija će u narednih godinu dana učiniti velike korake ka opremljenisti svojih putevima elektro punjačima. Izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji predviđaju da svaka benzinska pumpa, zavisno od broja mesta za točenje mora da ima punjače za električne automobile.

Pored toga, dodao je, Putevi Srbije raspisaće veoma brzo tender kojim ćemo da tražimo partnera da pojedina postojeća stajališta na auto-putevima iskoristimo za izgradnju “zelenih pumpi” samo sa elektropunjačima.

Sistem integrisane naplate putarine između Srbije i Severne Makedonije funkcioniše od ovog leta. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis