Biznis vesti

Mali: Javne finansije su stabilne, udeo javnog duga u BDP 51,7 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2023

-

14:05

Mali: Javne finansije su stabilne, udeo javnog duga u BDP 51,7 odsto
Siniša Mali - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su javne finansije Srbije stabilne i naveo da je bruto domaći proizvod lane iznosio 60 milijardi evra, a da će ove godine dostići 68 milijardi evra.

Siniša Mali je, reagujući na primedbe nekih poslanika u Skupštini Srbije da se Srbija još zadužuje, rekao da je udeo javnoig duga u BDP- u trenutno 51,7 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta i da se zaduženost meri time.

"Ona se ne meri iznosom duga, nego njegovim udelom u BDP-u, a on je kod nas 51,7 odsto, dok je prosek Evropske unije 95 odsto, a neke razvijene zemlje imaju i preko 100 odsto", rekao je Mali. 

Dodao je da će to što se Srbija sada zadužuje pozitivno uticati na život građana Srbije jer se uzima novac za ono što je njima potrebno i ulaže se u zelenu agendu koja čuva životnu sredinu, u puteve i pruge koji su svima potrebni, u kanalizacionu mrežu.

"Vodimo odgovornu ekonomsku politiku, vodimo računa o svakom dinaru, Nijedna investicija nam ne kasni, sve obaveze izmirujemo na vreme", rekao je Mali.

Podsetio je da sledi povećanje plata u javnom sektoru, penzionerskih primanja kao i pomoć majkama dece mlađe od 16 godina u iznosu od po 10.000 dinara.

Komentari (0)

Biznis