Biznis vesti

"Ekonomija zaglavljena u zoni sumraka": Nemačka će biti jedina velika privreda koja ove godine neće zabeležiti rast

Komentari

Autor: Euronews

31/07/2023

-

22:11

"Ekonomija zaglavljena u zoni sumraka": Nemačka će biti jedina velika privreda koja ove godine neće zabeležiti rast
"Ekonomija zaglavljena u zoni sumraka": Nemačka će biti jedina velika privreda koja ove godine neće zabeležiti rast - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka ekonomija i dalje ne uspeva da doživi rast, pokazuju najnovije brojke, jer se zemlja koja bi trebalo da bude "industrijska elektrana" za celu Evropu bori sa visokim cenama energije, rastućim troškovima zaduživanja i zaostalim oporavkom od ključnog trgovinskog partnera Kine.

Ekonomska proizvodnja u Nemačkoj stagnirala je u periodu od aprila do juna, saopštio je Savezni zavod za statistiku. To je usledilo nakon pada od 0,1 odsto u prva tri meseca godine i pada od 0,4 odsto u poslednja tri meseca 2022. godine, pošto je energetski šok od ruskog rata u Ukrajini odjeknuo kroz najveću evropsku ekonomiju.

Kako piše Euronews, to dolazi nakon što je Međunarodni monetarni fond ove sedmice prognozirao da će Nemačka biti jedina velika svetska ekonomija koja će se ove godine smanjiti, čak i sa slabim ekonomskim rastom širom sveta usred porasta kamatnih stopa i pretnje rastuće inflacije, piše Euronews.

U Nemačkoj je privreda pogođena sa nekoliko problema. Povrh svega, njena dugoročna zavisnost od ruskog prirodnog gasa za industriju goriva imala je negativan efekat kada je invazija na Ukrajinu dovela do gubitka većine snabdevanja i do većih troškova.

Ekonomski učinak u drugom kvartalu bio je "daleko od zadovoljavajućeg", rekao je vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek.

On je pozvao na akciju u vezi sa svojim predlogom da se uz pomoć vlade ograniči cene energije za industriju, što je naišlo na skepticizam u delovima vladajuće koalicije, i više ulaganja u tehnologiju orijentisanu na budućnost, kao što je obnovljiva energija.

"Ono što Nemačkoj treba je ciljani impuls za ulaganja i prostor za disanje za našu energetski intenzivnu industriju", rekao je on.

Dugoročni faktori kao što su starenje stanovništva, zaostajanje u korišćenju digitalne tehnologije u poslovanju i vladi, prekomerna birokratija koja sprečava pokretanje poslovanja i javne građevinske projekte, kao i nedostatak kvalifikovane radne snage takođe su opteretili ekonomiju.

Ipak, usporavanje ne liči na klasičnu recesiju, a kompanije se takmiče za radnike i žale se na nedostatak veština. Stopa nezaposlenosti je u maju bila samo 2,9 odsto, znatno ispod 6,5 odsto u evrozoni, što je jedna od najnižih stopa u istoriji.

Karsten Bžeski, glavni ekonomista evrozone u ING-u, opisao je situaciju u Nemačkoj kao "usporenu cesiju", sa ekonomijom "zaglavljenom u zoni sumraka između stagnacije i recesije".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis