Biznis vesti

Đedović: Bez rudara ne može da se zamisli napredak i razvoj društva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/08/2023

-

08:36

Đedović: Bez rudara ne može da se zamisli napredak i razvoj društva
Đedović: Bez rudara ne može da se zamisli napredak i razvoj društva - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović uputila je čestitku svim rudarima u Srbiji, povodom Dana rudara 6. avgusta, ističući im zahvalnost na marljivom radu i predanosti profesiji bez koje se ne može zamisliti napredak i razvoj društva.

"Svim rudarima, zaposlenima u rudarskoj industriji i njihovim saradnicima upućujem iskrene čestitke povodom obeležavanja Dana rudara. Izražavam duboko poštovanje i zahvalnost što odgovornim radom na jednom od najrizičnijih radnih mesta na svetu svakodnevno doprinosite energetskoj stabilnosti naše zemlje i njenom ubrzanom ekonomskom napretku", navela je Đedović.

Kako je istakla, država će raditi još više na poboljšanju uslova rada i bezbednosti kako bismo nastavili da postižemo dobre rezultate i očuvali struku koja u Srbiji ima vekovnu tradiciju.

"Vaša izdržljivost i napor koji ulažete omogućuju nam da osiguramo resurse koji su ključni za naše društvo i privredni razvoj. Želim vam siguran rad, puno zdravlja i uspeha, uz tradicionalni rudarski pozdrav 'Srećno'!?, navodi se u pismu ministarke Đedović koje je upućeno rudarskim preduzećima u Srbiji.

Ona je naglasila da je rudarstvo važan činilac ekonomskog razvoja Srbije.

"Broj zaposlenih u sektoru rudarstva u stalnom je porastu i trenutno je više od 30.000 radnika direktno angažovano u rudarskoj proizvodnji. Stalni trend rasta proizvodnje, pre svega u delu metaličnih sirovina, uticao je na rast učešća rudarskog sektora u BDP-u, koji je na kraju 2022. godine dostigao nivo od 2,4 odsto", rekla je Đedović.

U poslednjih deset godina, kako je navela, u rudarski sektor je investirano više od 4,3 milijarde evra uglavnom stranih investicija.

"Ukupna proizvodnja rude svih mineralnih sirovina prošle godine je bila više od 100 miliona tona, od čega se najveći deo odnosi na eksploataciju uglja. Porast proizvodnje, zaposlenosti i učešća u BDP-u, dodatno ukazuje na trend porasta ekonomskih kretanja u sektoru rudarstva, koji se ogleda u rastu poslovnih prihoda i indirektnim uticajem na budžet Srbije kroz poreze i naknade za korišćenje javnih dobara", rekla je ministarka Đedović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis