Biznis vesti

Sa jednim TAG-om kroz više zemalja: Više od 30.000 vozača prekonfigurisalo uređaje, kada će se sistem proširiti?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Ljiljana Pavlović

02/09/2023

-

08:09

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Srpski TAG uređaj za elektronsku naplatu putarine od jula je moguće koristiti i u Severnoj Makedoniji, a građani te države prilikom prolaska kroz Srbiju takođe mogu da koriste svoj uređaj. Taj uređaj je neophodno prekonfigurisati, što traje do pet minuta. Prekonfiguracija je omogućena i na mobilnom mestu koje se nalazi na poslednjoj naplatnoj stanici u Srbiji - "Preševo". Do sada je više od 30.000 vozača iz Srbije prekonfigurisalo TAG uređaj. U integrisanini sistem naplate putarine od avgusta je uključen i teretni saobraćaj. 

Korisnici elektronske naplate putarine imaju popust od šest odsto na cenu putarine koju plaćaju preko TAG uređaja koji je povezan na platne kartice.

Dosadašnja iskustva vozača iz Srbije koji su putovali sa jedinstvenim TAG uređajem u Severnu Makedoniju su pozitivna, a nadležni u Srbiji najavljuju da će se taj sistem proširiti i na Hrvatsku i Crnu Goru. 

O upotrebi zajedničkog TAG uređaja pregovara se sa Grčkom. U "Putevima Srbije" očekuje da će sistem jedinstvene elektronske naplate putarina biti u upotrebi i u mnogim drugim zemljama u Evropi. 

Kakva su iskustva vozača 

Vozači sa kojima je reporterka Euronews Srbija razgovarala na graničnom prelazu Preševo imaju samo reči hvale za novi sistem. Oni kažu da je jedinstvena elektronska naplata putarine ubrzala i olakšala putovanje.

"Mnogo je ubrzalo putovanje pošto je velika gužva na graničnim prelazima, baš smo lako prošli, par sekundi bukvalno, prezadovoljna sam", rekla je jedna putnica koja je navela da je prekonfiguraciju TAG uređaja brzo završila. 

"Daleko brže (se prolazi), baš smo zadovoljni. U pošti smo kupili (uređaj) i sve je bilo super", ispričao je svoje iskustvo jedan vozač. 

TANJUG/MGSI/ Predrag Mitić

 

Vozači kažu da se mnogo brže prolazi uz integrisani sistem naplate putarine, da nema zastoja i čekanja, kao i da je uz novi sistem dosta bolje nego što je ranije bilo.  

"Aposulutno je ubrzalo i olakšalo, posebno kroz Severnu Makedoniju gde ima dosta tih rampi i putarina. Preporučujemo svakome da to uzme, relativno lako se prekonfiguriše Tag", rekao je za Euronews Srbija vozać koji se nada će integrisati sistem naplate putarine iduće godine biti uveden i sa Grčkom. 

"Sistem radi perfektno"

Darko Savić iz Puteva Srbije kaže za Euronews Srbija da je jedinstveni sistem za elektronsku naplatu putarine složen, da je bilo puno skeptika pre puštanja samog sistema u rad, ali da iskustvo u naplati putarina sa Severnom Makedonijom iz prethodna dva meseca govori da sistem radi perfektno. 

"Imamo stoprocentnu naplativost, premašili smo brojku od 30.000 prekonfigurisanih TAG-ova. Kako smo najavili u julu pri puštanju sistema da ćemo u avgsutu pustiti i terettni saobraćaj, to smo pre par dana uradili i kompletam teretni saobraćaj sada ima mogućnost da pređe na integrisani sistem naplate putarine i da preko ovlašćenih distributera i svi kamioni mogu da koriste svoje TAG-ove i prolaze bez zaustavljanja kroz naplatne stanice što u Srbiji, što u Severnoj Makediniji", rekao je Savić. 

Govoreći o proširenju sistema elektronske naplate putarine, Savić je naveo da su pregovori sa Hrvatskom i Crnom Gorom završeni i da su potpisani protokoli o saradnji, a tehnički timovi rade. 

"Ne bih najavljivao i licitirao sa datumima, postoje neke tehničke nedoumice sa suprotne strane jer se oni povezujuna naš veb servis, ali mislim da ćemo to prevazići i da ćemo vrlo brzo imati i integrisani sisteme i sa njima jer imamo jako dobru praksu sa Severnom Makedonijom", kaže Savić. 

On je rekao da se o uvođenju jedinstvene naplate putarine pregovara sa Grčkom. 

Prema njegovim rečima, sistem povezivanja je jednostavna i treba objasniti grčkim kolegama način na koji je to moguće uraditi. 

On je rekao da je bilo teško napraviti taj sistem i naveo da će Srbija postati lider u delu naplate putarine u ovo delu Evrope. 

TANJUG/MGSI/ Predrag Mitić

 

"Mi imamo sistem napravljen tako da je čak i evropska komesarka za transpost pozavidela na ovakvom sistemu i rekla 'pa mi u Evropi ovo nemamo što ste vi napravili sa Severnom Makedonijom'. Nadam se da će veb servis i način na koji smo se povezali biti prepoznat kao dobro rešenje i od Italije i Austrije koja ima vinjete, ali je kompatibilan sistem i moguće je povezati se i sa tim zemljama. Pored Grčke, mislim da vrlo brzo možemo da se povežemo i sa ostalim zemljama u Evropi", kaže Savić.  

Kada će biti jeftinija putarina za električna vozila?

Putarine bi za određenu kategoriju vozila mogle da budu jeftnije. Savić kaže da je podneta incijativa za popuste za vozače električnih vozila. Najavljen je i tender za zelene pumpe, a Savić navodi da je zasad pripremljen zaključak Vlade koji bi trebalo da bude uskoro donet nakon čega će "Putevi Srbije" raspisati javni konkurs koji će omoguiti velikom broju privrednih subjekata da učestvuju i da opreme oko 20 odmorišta koja će prerasti u zelene pumpe. 

Odmorišta će sadržati, kaže Savić, kafe restoran od 50 do 60 kvadrata, svi će biti unifrmisani i radi se na idejnom rešenju. 

"Svi potencijalni ponuđači će morati da urade projekat u skladu sa idejnim rešenjem Puteva Srbije i svako odmorište će biti identično sređeno", rekao je Savić.

On je dodao da će odmirišta imati minimalno pet elektropunjača snage 150 kilovata, do 20 punjača, biće opremljeni solarnim panelima.

"Imaćemo mini igraonicu za decu, uređene toalete, plastični toaleti na sadašnjim odmorištima će polako ući u istoriju. Kao što Srbija postaje lider u ovom delu Evrope za elektronsku naplatu putarine, hoćemo i da pružimo što bolju uslugu svim učesnicima u saobraćaju kako bismo postali lideri i po nivou usluge koju nudimo na auto-putevima", rekao je Savić.

Komentari (1)

Dejan

02.09.2023 11:37

Daleko od idealnog... Prolazak kroz Makedoniju 25.7. na svakoj rampi sam morao u rikverc pa na drugu gde se placa coveku putarina. Bilo je jos kola sa nasim registracijama sa istim problemom. Pri povratku u Srbiju 7.8. na sve 4 rampe u Makedoniji je tag radio kako treba.

Biznis