Biznis vesti

Oko 400 kompanija uključeno u program: Na koje popuste i pogodnosti će moći da računaju korisnici penzionerske kartice?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/09/2023

-

09:08

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Od 1. oktobra počinje aktiviranje Penzionerskih kartica koje će penzionerima omogućiti brojne pogodnosti i olakšice prilikom kupovine ili korišćenja usluga. Svi koji su se do sada prijavili, Penzionerske kartice će moći da preuzmu na šalterima filijala PIO fonda kada dobiju poziv.

Pravo na njih ima 1,65 miliona penzionera, a prijavu je do sada podneo gotovo svaki drugi. Među njima i Smiljana Knežević (82). Zbog niske penzije, kartica će joj, kaže, najviše služiti da uštedi neki dinar pri kupovini u apoteci, ali mašta i da uz pomoć nje poseti neki kulturni događaj.

"Pošto nisam do sada išla u pozorište i bioskop, sada bih to rado posetila, jer imam vremena. Sama živim u kući, pa bih išla često ako ima neki bioskop ili tako nešto", kaže Smiljana.

Iz PIO fonda za Euronews Srbija kažu da se u projekat podrške penzionerima do sada uključilo oko 400 kompanija, ali da se i dalje radi na širenju mreže davalaca pogodnosti.

"Sporazume smo potpisali sa kompanijama među kojima su i DIS, Tehnomanija, Cepter, Univereksport,  Apotekarska ustanova "Beograd", Planeta sport i brojne javne i privatne firme različitih delatnosti, kao što su sportski centri, institucije kulture, trgovine, turističke agencije, apoteke, zdravstvene ustanove, zanatske radnje i slično", kažu u PIO fondu.

Apoteka Beograd: Da smanjimo teret penzionerima

Pozivu Vlade odazvala se i gradska Apoteka Beograd. O motivima takve odluke za Euronews Srbija kažu da uvek podržavaju socijalno usmerene inicijative, kao i da im je želja da penzionerima koji značajan deo prihoda izdvajaju na kupovinu farmaceutskih proizvoda, smanje teret na budžet.

"Moći će da računaju na popust od 20 posto za kupovinu svih proizvoda koji proizvedu naše laboratorije. Mi imamo preko 150 proizvoda. Kada kažem naši proizvodi, tu ne mislim na lek, jer se popust na lek ne može dati ni u privatnim ni u državnim apotekama, već je to sve ono što mi zovemo ne-lek, a tu spadaju suplementi, vitamini, kreme", rekao je za Euronews Srbija Nikola Prelević, direktor Apoteka Beograd.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Prijava za penzionersku karticu nije oročena, pa oni koji se još nisu prijavili, to će moći da učine i nakon aktivacije 1. oktobra, a oni koji će penzioneri postati tek u budućnosti, onlajn prijavu mogu da popune već nakon isplate prve penzije.

Belanović: Važno da se prevaziđu poskupljenja

Ružica Belanović, predsednica Gradske organizacije penzionera Beograda za Euronews Srbija kaže da su prethodna, ali i najavljena povećanja penzija solidna, ali i da pored toga ostaju penzioneri koji imaju male penzije.

"Ovo povećanje će svakako da im pomogne da prevaziđu poskupljenja koja sve nas zatiču. Penzionerske kartice su još jedna od pogodnosti koje će pomoći penzionerima. Mi znamo šta su penzionerske kartice, već smo ih imali i veliki broj penzionera je to koristio. Sada se radi o naprednom sistemu i veći je broj kompanija koje nude popuste", kaže ona.

Euronews


Pohvalila je novi koncept penzionerskih kartica, da su sada pristupačnije za penzinere, dok su ranije morali da čekaju i da vode neku vrstu knjigovodstva jer su popusti od 5. ili od 10. u mesecu.

"PIO fond je vodio računa o popustima koji su bitni penzionerima. Penzionerima sa malim primanjima najviše trebaju prehrambeni proizvodi, kućna hemija, medicinska usluga, lekovi, suplementi, kulturne i sportske manifestacije", navela je ona.

Dodaje da će se kroz penzionerske kartice povećati platežna moć, jer će negde imati popust od 5 odsto, negde od 10 odsto. 

"Osim povećanja penzija i penzionerskih kartica, važno za penzionere je i što dobijaju besplatne pakete solidarnosti, ali i besplatan boravak u RH centrima", zaključila je ona. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis