Biznis vesti

Uredba Vlade Srbije: Potrošaču u jednoj kupovini najviše pet kilograma brašna ograničene cene

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2023

-

17:16

Uredba Vlade Srbije: Potrošaču u jednoj kupovini najviše pet kilograma brašna ograničene cene
Prodavnica - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Trgovci na malo potrošačima u jednoj kupovini smeju prodati najviše po pet kilograma brašna tip T-400 glatko i tip T-500, propisano je Uredbom o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica koju je juče usvojila Vlada Srbije.

Uredbom je takođe propisano da su trgovci na malo koji prodaju prehrambene proizvode obavezni da među vrstama brašna tip T-400 glatko imaju najmanje jednu robnu marku ovog brašna u pakovanjima do jednog kilograma čija maksimalna maloprodajna cena ne sme prelaziti 54,99 dinara po kilogramu.

Maksimalna proizvođačka cena ovog brašna ne sme biti veća od 45 dinara po kilogramu.

Trgovci su obavezni i da u ponudi brašna tip T-500 imaju najmanje jednu robnu marku ovog brašna u pakovanjima do jednog kilograma čija maksimalna maloprodajna cena ne sme prelaziti 49,99 dinara po kilogramu.

Najviša proizvođačka cena ovog brašna ne sme biti veća od 40,90 dinara po kilogramu.

Proizvođači su dužni da po navedenim cenama isporučuju trgovcima na malo najmanje 50 odsto isporučenih količina na mesečnom nivou u odnosu na isti period prethodne godine. 

Za nepoštovanje ovih odredbi, predviđena je novčana kazna za pravna lica od 100.000 do dva miliona dinara, a uz nju se može izreći i zabrana obavljanja određene delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine, navodi se u Uredbi.

Za direktore je za nepoštovanje odredbi uredbe propisana kazna od 5.000 do 150.000 dinara, a može se izreći i mera zabrane obavljanja određenih poslova od šest meseci do jedne godine, dok je za preduzetnike propisana novčana kazna od 10.000 do 500.000 dinara, a može se izreći i zabrana obavljanja određenih delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Uredba je doneta kako bi se sprečile i otklonile štetne posledice poremećaja na tržištu kada je reč o snabdevanju, a važiće do kraja ove godine.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis