Nekretnine

Da li će oporavak građevinarstva uticati na cene nekretnina: Stručnjaci ukazuju na razliku između starih i novih stanova

Komentari

Autor: Ljiljana Gradinac

04/12/2023

-

07:02

Da li će oporavak građevinarstva uticati na cene nekretnina: Stručnjaci ukazuju na razliku između starih i novih stanova
Da li će oporavak građevinarstva uticati na cene nekretnina: Stručnjaci ukazuju na razliku između starih i novih stanova - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je dugo beležila rast u građevinskoj industriji, ali su podaci polovinom ove godine pokazivali da je taj sektor usporavao. Bilo je manje izdatih građevinskih dozvola i bila je smanjena vrednost radova. Međutim, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je u septembru izdato ukupno 3.113 građevinskih dozvola, što je za 7,9 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Od ukupnog broja dozvola izdatih u septembru 85,4 odsto dozvola se odnosi na zgrade, a 14,6 odsto na ostale građevine. Postavlja se pitanje da li će oporavak građevinarstva dovesti do pada cene stanova. 

Što se tiče same cene stanova, da li će ona padati, u kom intervalu i koliko - to je pitanje koje svi trenutno postavljaju. 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Južnobanatskoj oblasti, 40,5 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Beogradska oblast (20,3 odsto), Južnobačka oblast (6,0 odsto), Pomoravska oblast (4,4 odsto) i Zlatiborska oblast (4,0 odsto), dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,2 odsto do 3,2 odsto.

Izvršni direktor agencije City Expert Miloš Mitić rekao je za Euronews Srbija da broj zgrada u novogradnji zavisi od opštine do opštine i da nije svuda u Srbiji i u Beogradu "prenatrpano" tržište jer postoje delovi grada i u samim centralnim opštinama gde nema novogradnje, a tražnja je velika. 

"Već sada imamo jasnu oscilaciju između same ponude i tražnje, tražnja stagnira poduže, skoro cele godine, najviše stagnira u starogradnji, novogradnja se manje-više i drži sa nekom korektnom dinamikom", rekao je on. 

Kakva je cenovna politika 

Zaključak u vezi sa trendom kretanja cena je, kaže Mitić, da će definitivno u narednoj godini doći do nekog blagog pada u starogradnji, dok novogradnja više ide ka stagnaciji nego ka padu. 

"Mislim da u novogradniji neće doći do pada, doći će samo do stagnacije i smirivanja tržista, neće doći do daljeg rasta cena, dok se u starogradnji očekuje i dinamika pada", rekao je Mitić. 

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, prosečna cena kvadrata u novogradnji u Beogradu je u prvoj polovini godine bila oko 2.430 evra što su, po računici specijalizovanog sajta za oglašavanje nekretnina 4zida, gotovo tri i po prosečne plate u Srbiji. 

To znači da za godinu dana građanin Srbije u proseku zaradi 3,5 kvadrata i da mu je za stan od oko 40 kvadrata potrebno oko 11 godina.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Kvadrat u Novom Sadu je u prvoj polovini godine, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, 1.725 evra i skuplji je 12 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je u Nišu cena novoizgrađenih stanova za godinu dana poskupela čak 30 odsto i u proseku su ga kupci od januara do juna ove godine plaćali 1.363 evra.

PR menadžer 4zida Aleksandra Mihajlović kaže da i podaci RGZ pokazuju da su cene stanova u Srbiji u drugom kvartalu zabeležile usporavanje rasta i stabilizaciju, a i podaci sa specijalizovanog sajta za oglašavanje nekretnina 4zida takođe beleže stabilizaciju i blagi pad u drugom i trećem kvartalu ove godine. 

"Tako je recimo prosečno oglašena cena nekretnine u Beogradu u prvom kvartalu 2023. godine iznosila oko 2.500 evra po metru kvadratnom, u drugom kvartalu 2.462 evra dok u trećem iznosi 2.420 evra. U Novom Sadu se takođe beleži neznatni pad cena. Trenutno prosečno oglašena cena je 2.260 evra po kvadratu što je za oko 40 evra manje u odnosu na prvi kvartal ove godine", rekla je Mihajlović za Euronews Srbija. 

Mitić kaže da se dosta kupaca relocira na novogradnju i da je dinamika tražnje na nivou ponude. 

"Sada ima prostora i pored rasta novogradnje, odnosno broja zgrada, da se zadovolji potreba kupaca bez toga da se uđe u neko zasićenje. Naravno da nećemo imati situaciju gde možete sve troškove da prebacujete na kupca, da dižete neku cenu koja je nerealna od tržišne. Mora se biti oprezan sa utvrđivanjem cenovne politike kada gradite zgradu i da vrlo jasno postavite realna očekivanja. Investitori koji naprave dobar finansijski plan i adekvatnu cenovnu politiku, mislim da neće imati problem da prodaju svoje zgrade ni u narednoj godinu", smatra Mitić. 

On kaže da postoje investitori koji se finansiraju iz same prodaje, koji ne urade dobru finansijsku analizu same mikrolokacije, prodajne politike, prodajne cene i onda u jednom trenutku vrlo često uđu u problem, jer pokušavaju da izvuku svoj pozitivan finanijski bilans kroz brzu prodaju. 

"Onda dolaze do toga da dignu cene. Ne možete da imate dva tasa na istoj strani, visoke cene i brzu prodaju. Morate da balansirate, da imate cenu koja je tržišna ili ispod tržišne da bi brzo prodavali. Investitori koji to dobro postave, mislim da ni u narednoj godini neće imati problema da prodaju sa nekom normalnom dinamikom", rekao je Mitić i dodao da starogradnja teži da se po cenama izjednači sa novogradnjom. 

Komentari (0)

Biznis