Nekretnine

Vikendice nema bez 5.000 evra, a najskuplja se prodaje za 400.000 - trend koji je obeležio godinu za nama ne jenjava

Komentari

Autor: Zlatica Radović

01/01/2022

-

14:24

Vikendice nema bez 5.000 evra, a najskuplja se prodaje za 400.000 - trend koji je obeležio godinu za nama ne jenjava
Vikendice nema bez 5.000 evra, a najskuplja se prodaje za 400.000 - trend koji je obeležio godinu za nama ne jenjava - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tržište vikendica u Srbiji nastavlja da raste, iako su agenti za nekretnine procenjivali da će potražnja značajno opasti sa izlaskom iz vanrednog stanja i smirivanjem epidemije. Sada očekuju da će ovaj trend potrajati s obzirom da se odužila i zdravstvena kriza zbog virusa korona. U agencijama za nekretnine kažu da prodaja ide dobro, ali da je interesovanje ipak malo manje nego prošle godine, kada je epidemija mnoge podstakla da se odluče za kupovinu kuće za odmor.

U prvih šest meseci ove godine nove vlasnike su dobile 743 vikendice, a 2019. godine, pre korone, tokom cele godine su prometovane 884 kuće za odmor. Najskuplja je prodata na Kopaniku, za 600.000 evra. Prema poslednjim podacima Republičkog geodetskog zavoda za novembar, za samo mesec dana prodato je 105 vikendica u Srbiji, što je gotovo isti broj kao prošle godine, kada je bila prava jagma za kućama za odmor, ali je i za oko 20 više nego 2019.

Uz najskuplju vikendicu i vinograd

"Trenutno je za prodaju kod nas oglašeno oko 200 vikendica koje se nalaze u celoj Srbiji. Zanimljivo je da 17 kuća za odmor ima cenu iznad 100. 000 evra. Od tog broja, njih devet se nalazi u Vojvodini. Uglavnom su to manja mesta u okolini Novog Sada, Inđije i Zrenjanina, dok ih je sedam na najpoznatijim planinama u Srbiji – Kopaoniku i Zlatiboru, a tri u okolini Beograda", kaže Jasmina Gavrilov Dražić sa portala 4zida.

Ona napominje da je najskuplje oglašena vikendica koja se trenutno prodaje po ceni od 400.000 evra, ima 500 kvadratnih metara i nalazi se u okolini Zrenjanina, na obali reke Begej. Izgrađena je na placu od 58 ari, na kojem je zasađen voćnjak i vinograd sa oko 400 čokota loze. 

Drugi najskuplji objekat vlasnik prodaje za 300.000 evra na Kopaoniku. U opisu oglasa piše da je vikendica izgrađena 1995. godine i da ima 93 kvadrata.   

"Najniže oglašena vikendica se prodaje za 5.000 evra, ima 40 kvadratnih metara, dve sobe i nalazi se u okolini Ćuprije. Ova vikendica zahteva izvesna ulaganja, ali mimo nje, oglašeno je još 10 vikendica čija je cena 10.000 evra ili manje. Zanimljivo je da se svaka druga vikendica čija je cena do 10.000 evra nalazi u Vojvodini ", kaže Gavrilov Dražić.

Ona napominje da je prethodna godina donela nezapamćenu potražnju za vikendicama. Prema podacima RGZ, u prvoj polovini 2020. godine u odnosu na isti period 2019. godine prodaja vikendica je porasla za 40 odsto. Iako ovaj rast zvuči značajno, kada gledamo brojke ipak se ne radi o velikom broju realizovanih kuporpodajnih ugovora – u proseku, godišnje se prometuje tek nekoliko hiljada vikendica.  Najviše interesovanje vlada za vikendicama u Vojvodini.

Najtraženije vikendice sa placem

Prema podacima RGZ, u prvoj polovini 2021. godine od ukupnog broja prometovanih vikendica čak 73 odsto su činile vikendice sa placem. Na osnovu ovoga možemo zaključiti da je kupcima bitan plac ili dvorište kada biraju vikendicu. Cene prodatih vikendica u prvoj polovini 2021. godine su se kretale od 1.020 evra, za koliko je prodata vikendica u Subotici, do 600.000 evra koliko je plaćena vikendica na Kopaoniku.  

Na Fruškoj gori su u odnosu na prošlu godinu cene veće za trećinu, a izveštaj RGZ pokazuje da je Fruška gora postala raj za vikendaše. Prvih pet opština po broju prodatih nekretnina ovog tipa nalaze se na obroncima ove planine. Najviše vikendica prometovano je u Inđiji, Beočinu, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima i Irigu. Osim na ovoj vojvođanskoj planini bile su tražene i kuće za odmor u beogradskim opštinama Grocka i Sopot, kao i u okolini Zrenjanina, Subotice, Mionice, Valjeva i Sremske Mitrovice.

U agencijama za nekretnine kažu da je u proteklih godinu dana potražnja bila toliko velika da su se sve vikendice koje vrede rasprodale.

Predsednik Udruženja vlasnika vikendica i salaša, Romeo Karanović, je rekao da su vanredno stanje i epidemija dosta uticali na kupovinu kuća za odmor, ali smatra da je to vrlo prolazan trend i da bi se tržište uskoro moglo vratiti na period pre epidemije. 

"Čim se situacija normalizuje oni krenuti da putuju, a vikendice će zarasti u korov, pa će im i cena pasti", rekao je Karanović.

Romeo Karanović objašnjava da su cene porasle, jer je potražnja veća, a i kupci su prošle i ove godine bili oni sa većim prihodima. Ubeđen je da oni neće dugo biti vlasnici vikendice. Prognozira da će, čim se situacija normalizuje oni krenuti da putuju, a da će vikendice zarasti u korov, pa i da će im cena pasti. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis