Nekretnine

Vlada usvojila odluku o 20.000 evra za kupovinu stana: Šta je novo u odluci i od čega zavisi visina subvencije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/02/2022

-

14:10

Vlada usvojila odluku o 20.000 evra za kupovinu stana: Šta je novo u odluci i od čega zavisi visina subvencije
Knez Mihailova ulica - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije u tehničkom mandatu je na današnjoj sednici usvojila Odluku i Pravilnik kojim se bliže određuje način kupovine ili učešće u kupovini nekretnine za porodice koje žele da reše stambeno pitanje, potvrđeno je za Euronews Srbija u Vladi Srbije.

Ova subvencija odnosiće se na porodice koje dobiju dete posle 1. januara 2022. godine. Pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta razlikovaće se od mesta stanovanja učesnika na konkursu.

Tako će za izgradnju kuće u nerazvijenim opštinama, porodice moći da dobiju do 50 odsto vrednosti radova na izgradnji kuće na osnovu  tehničkog opisa sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta. To će važiti za građane koji žive u jedinicama lokalnih samouprava (JLS)  koje su utvrđene kao devastirana područja u skladu sa Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinice lokalne samouprave za 2014. godinu. 

Za izgradnju kuće u ostalim opštinama subvencija će biti  20 odsto vrednosti radova na izgradnji kuće  na osnovu tehničkog opisa sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta.

profimedia

 

Država će dotirati građane i za kupovinu kuće ili stana od 20 odsto vrednosti nepokretnosti procenjene od strane nadležnog poreskog organa, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

Oni koji budu hteli da kupe kuću ili stan na kredit dobiće subvenciju u iznosu od 20 odsto procenjene vrednosti  nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene  utvrđene  predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti je 20.000 evra, a sredstva će se obezbediti iz budžeta.

Neophodan uslov u svim slučajevima je da majka do tada nije na svoje ime imala nijednu kuću ili stan na području cele Srbije.

Rok za konkurs do prvog bebinog rođendana

Iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju ranije su za Euronews Srbija naveli da brak nije uslov za finansijsku pomoć prilikom kupovine stana, kao i da se zahtevi predaju u roku od godinu dana od dana rođenja deteta. Zahtev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć za kupovinu nekretnine podnosiće se nadležnom organu jedinice lokalne samouprave, opštini, odnosno službama dečije zaštite.

Iz Ministarstva poručuju da će ovim izmenama Srbija "znatno unaprediti podršku porodicama sa decom, što je jedan od prioriteta državne politike s obzirom na lošu demografsku sliku Srbije".

Ostalo je da Vlada Srbije preciznije utvrdi kriterijume za određivanje visine novca, dokumentaciju i način isplate.

Izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa deco, ukupno 10 milijardi dinara, što je oko 85 miliona evra, namenila je država za subvencionisanje kupovine kuće ili stana za majke koje dete rode posle 1. januara 2022. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis