Nekretnine

Rusi kupuju i iznajmljuju luksuzne vile i stanove u Srbiji - kako će nagli rast tražnje uticati na cene kirije

Komentari

Autor: Ana Mihaljčić

01/04/2022

-

21:01

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U poslednjih dvadesetak dana, agencije za nekretnine u Beogradu, Novom Sadu, ali i drugim gradovima u Srbiji, primetile su nagli porast iznajmljivanja, ali i kupovine stanova, kuća i poslovnih prostora od strane ruskih, ali i ukrajinskih državljana. Agenti za nekretnine kažu da je imućnijim ruskim i ukrajinskim IT stručnjacima, prestonica Srbije postala privlačna lokacija za život. Nakon početka ruske invazije na Ukrajinu i uvođenja sankcija prema Rusiji širom sveta, mnoge kompanije su bile prinuđene da premeste svoje radnike na sigurnija mesta.

"To je prevashodno počelo polako, da bi to sad prešlo nekoliko hiljada. Mi očekujemo da će taj broj i rasti. Većinom sad dobijamo najave od velikih kompanija da dovode po 40 porodica, 100 porodica i to su upiti koje mi dobijamo na svakodnevnom nivou što predstavlja veliki broj ljudi koji dolazi. Očekivali smo da to neće trajati dugo i da neće biti veliki broj upita, ali sad imamo najave da će sve veći broj njih dolaziti", kaže Aleksandar Anđelić, konsultant u agenciji za nekretnine "City expert".

Traže luksuzne stanove, vile sa bazenom i dvorištem

Pored centra grada, Rusi i Ukrajinci pokazali su veliko interesovanje za kupovinu poslovnih prostora i kuća, na opštinama Savski venac, Vračar, Dedinje, Senjak i Novi Beograd.

"Veće interesovanje vlada za kupovinom poslovnih prostora i kuća. Pored ruskih i ukrajinskih kompanija zainteresovane su i kompanije iz Nemačke i Engleske, pre svega iz IT sektora. Zainteresovani su za kupovinu većeg broja kvadrata i važno im je da te kuće imaju dodatni sadržaj kao što je bazen, dvorište jer kupovinom tih kuća, pored prostora, oni rešavaju i smeštaj za svoje zaposlene", navodi Jelena Davidović, vođa prodajnog tima oglasnog portala nekretnine.rs.

Kako kažu sagovornici Euronews Srbija, Rusi i Ukrajinci za iznajmljivanje uglavnom traže luksuznije nameštene stanove, čija se kirija kreće od 400 evra pa naviše. Poslednjih nedelja zabeleženo je i da su pojedine strane kompanije kupovale kuće u Beogradu čija se vrednost kreće od milion do 2,5 miliona evra.

"Državljani i ruski i ukrajinski pokazuju interesovanje za kupovinu nekretnina širom Srbije i Novi Sad i Niš, Beograd je epicentar", priča Davidovićeva.

profimedia

 

Aleksandar Anđelić kaže da će to uticati na državljane Srbije koji žele da iznajme ili kupe stan i to cenovno i po izboru nekretnina.

"Imaćemo veliki broj stranih državljana koji će iznajmiti nekretnine u samom centru, a naši građani će imati manju platežnu moć za iznajmljivanje istih stanova, kao i kupovinu dok će oni moći mnogo lakše da dođu do tih stanova i nekretnina", ukazuje Anđelić.

Agencija za nekretnine City expert, procenjuje da su kompanije koje zapošljavaju Ruse i Ukrajince, došle u Srbiju na period od jedne do tri godine, kao i da će biti potrebno dosta vremena da se sve vrati na prethodno stanje. U agenciji ipak dodaju da je izvesno da će se ti građani vratiti u zemlje iz kojih su došli, ali da do tada mogu proći meseci, pa i godine. 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Goca

02.04.2022 06:31

Dakle, tacna je bila ona teorija da ce se Jevreji preseliti u Srbiju i da ce to biti njihovo novo staniste (za sada Jevreji iz Rusije i Ukrajine jer su previse zamutili tamo, u Rusiji ih Putin smenjuje sa rukovodecih i drzavnih funkcija, a iz Ukrajine jer su po svemu sudeci nesto zgresili pa moraju da pobegnu), a kasnije ce i iz Izraela, kad bude zgodan trenutak.

Biznis