Nekretnine

Zbog dolaska Ukrajinaca skočile cene kirije u Crnoj Gori: Da li i turiste na leto očekuje skuplji smeštaj u apartmanima

Komentari

Autor: Pobjeda / Euronews Srbija

08/05/2022

-

15:56

Zbog dolaska Ukrajinaca skočile cene kirije u Crnoj Gori: Da li i turiste na leto očekuje skuplji smeštaj u apartmanima
Zbog dolaska Ukrajinaca skočile cene kirije u Crnoj Gori: Da li i turiste na leto očekuje skuplji smeštaj u apartmanima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Siromašni Ukrajinci idu u Nemačku jer tamo od države dobijaju novac i smeštaj, a bogati dolaze u Crnu Goru i iznajmljuju stanove na primorju, rekli su za Pobjedu zaposleni u agencijama za nekretnine u Budvi i Podgorici. Naseljavanje bogatih Ukrajinaca, ali i velikog broja Rusa, u protekla tri meseca, uticalo je na cenu zakupa stanova koja se čak povećala i tri puta, pa ovaj dnevni list piše da bi tako za godinu dana zakupci mogli da uzmu i do 10.000 evra. Stanova za izdavanje skoro da i nema, pa stanari, koji već godinama iznajmljuju smeštaj, dobijaju otkaze jer ne mogu da plaćaju tako skupu kiriju.

Najveće interesovanje za Budvu

Turistički radnici, međutim, kažu da nema bojazni za turiste i da cene apartmana neće biti povećane, jer je to druga vrsta smeštaja koja ne odgovara izbeglim porodicama. I cene nekretnina su se takođe povećale, da li od poskupljenja građevinskog materijala ili inflacije, vlasnici agencija ne mogu da utvrde. Kupuju ih najviše državljani Srbije, Crne Gore, a ima interesovanja Nemaca i Rusa, ali samo onih koji su već duže u Crnoj Gori, jer su oni koji sada dolaze onemogućeni da prebace novac. Zbog neizvesnosti dešavanja u njihovoj zemlji, Ukrajinci za sada ne kupuju nekretnine, već ih samo rentiraju.

Državljani Rusije dolaze u Crnu Goru, uglavnom preko Srbije, a dolaze na primorje i beže od političke situacije u svojoj državi, koja im ne ide naruku zbog poslovanja. Masovno iznajmljuju stanove i kuće. Najveći pritisak je na Budvu, jer vide mnogo mogućnosti koje nudi u smislu investiranja u nekretnine, mada interes postoji i za druge primorske gradove.

Pixabay

 

Vlasnik agencije "Kamin nekretnine" iz Budve Dušan Ranković, kaže da ne pamti ovakvu situaciju i uopšte ne može da predvidi šta će se desiti, mada misli da je cela situacija sa cenama "napumpana" i da bi one morale da se stabilizuju do kraja godine.

"Ukrajinci plaćaju basnoslovne sume za stanarinu, tako da se došlo u situaciju da nema stanova ni za izdavanje, a ni za prodaju. Najgore je što su stanodavci počeli da daju otkaz stanarima, koji već godinama žive kod njih, a koji su plaćali 300-400 evra mesečno da bi od Ukrajinaca uzimali više od 600-700 eura", tvrdi Ranković.

Kaže i da su znatno poskupeli i stanovi, što opravdava poskupljenjem građevinskog materijala. Što se tiče cena, kvadrat stana u centru Budve ide i preko 4.000 evra, da bi okolina bila nešto jeftinija i kreće se do 2.000 evra.

Jedna cena za domaće, druga za strane zakupce

Direktorka agencije Iva nekretnine iz Podgorice Mira Radović kaže da zakup stanova u glavnom gradu nije tako "skočio" kao na primorju. Mada, kako ona ističe za Pobjedu, mnogi zakupci im naglašavaju da je najamnina za strance veća nego za domaće zakupce, što im otežava poslovanje.

"U Podgorici stranci manje kupuju stanove, više zakupljuju, posebno Ukrajinci. Vlasnici stanova nam kažu 'cena za naše ljude je toliko, a za strance je toliko', ali mi tako ne možemo da nudimo", kaže Radović.

Zakup je, kako ističe, najskuplji u delu Preko Morače i oko hrama gdje je zakup jednosobnog stana do 350 evra. Napominje da je ogromna potražnja za kupovinom nekretnina, sali smatra da se trenutno zaustavio enormni rast cena.

"Cena prodaje kvadrata stana u Podgorici je od 1.500 evra, pa nadalje. Najskuplji deo grada je preko Morače i oko hrama i cena je više od 2.000 evra po kvadratu, ali ih opet nema u ponudi. Novogradnje nema, verovatno zato što su stali urbanistički planovi. Dosta je gradilišta pripremljeno, ali se ništa ne počinje", kaže Radović.

"Uvezena tražnja" diže cenu kvadrata

Ekonomski analitičar profesor dr Vasilije Kostić, sa hercegnovskog Fakulteta za menadžment, tvrdi za Pobjedu da ekstremni događaji, kao što su ratni, koji izazivaju nevoljne migracije stanovništva, u većoj ili manjoj mjeri ali sasvim sigurno, trenutno utiču na rast cena nekretnina  i kada je u pitanju kupovina i zakup, u zemlji prihvata.

"Tome smo bili svedoci tokom ratnih događanja na teritoriji susedne nam Bosne kada je talas izbeglica u Crnoj Gori znatno i u kratkom roku podigao cene nekretnina koje se potom nisu vratile na pređašnji nivo. Dilema nije da li će ova 'uvezena tražnja' izazvati rast cena, preciznije – uticati na rast cena, primarno zakupa, a sekundarno i rast kupoprodajne cene nekretnina, već da li će taj impuls biti dovoljno snažan da trajno podigne cene na čitavom tržištu ili će se u dužem roku one vratiti na pređašnji nivo”, tvrdi Kostić.

Foto-ilustracija: Pixabay

 

Prema njegovim rečima, to zavisi od mnoštva faktora od kojih je ključan trajanje ratnog sukoba u Ukrajini, ali i od empirijski potvrđene pravilnosti da su cene u kretanju nadole rigidne.

"Imajući jedno i drugo u vidu verujem da će taj cenovni uticaj biti, pre svega, ograničenog – lokalnog karaktera, najviše na primorju – gdje je ta tražnja naročito izražena, ali ne treba zanemariti posredni uticaj i na čitavo tržište, ako impuls tražnje ostane prisutan u nesmanjenom intenzitetu”, naglašava Kostić.

Kakav će biti uticaj na turistički sektor?

On kaže da je teško reći da li će ovaj rast uticati na cene smeštaja u turističkim apartmanima, ali veruje da neće biti značajnijeg uticaja, jer su izdavaoci svesni da se radi o specifičnoj vrsti klijentele, koja nije turistička, a i o ograničenoj tražnji, makar u ovom momentu.

"I jedno, i drugo su faktori koji govore u prilog zaključku da ne bi trebalo očekivati značajniji uticaj na smeštaj u apartmanima. Sve zavisi od toga kako će se kretati situacija u vezi sa ratom, jer će to presudno uticati na odluke migranata odnosno izbeglih u pogledu njihovog daljeg života”, smatra Kostić.

Direktorka turističke agencije Aurora travel Sonja Zogović ipak tvrdi da dolazak ukrajinskih državljana, koji utočište, zbog sukoba u njihovoj zemlji, pronalaze u Crnoj Gori, neće uticati na turistički sektor.

Foto-ilustracija: Pixabay

 

"Cene su, ipak, posledica raznih faktora, o tome bi ipak najbolje govorili ekonomisti. Dovoljno je da se osvrnemo na dešavanja u ostalim zemljama, pa da shvatimo da ne možemo ni mi biti izuzeti iz sveta. Ujedno, Crnogorsko primorje je, evo već dugi niz godina, svetski poznata turistička destinacija, i cene su u skladu sa tim, i takvim imidžom, uspostavljene. Ovo se naročito odnosi na letnju sezonu, pa zakupnina smeštaja u turističkim mestima, logično, nije jednaka u toku cele godine. Tokom leta dostiže maksimum, ali već od oktobra se može naći jeftiniji zakup”, kaže Zogović za Pobjedu.

Navodi da se, što se tiče turističke sezone, nada da ove godine neće biti neprijatnih iznenađenja i kaže da su se već najavili gosti iz cele Evrope.

"Strane avio-kompanije se ozbiljno bave analizom rentabilnosti, pa samo uvođenje velikog broja direktnih letova prema Podgorici i Tivtu govori u prilog očekivanjima dobre sezone. Možda nas, na kraju, iznenadi i broj gostiju iz Rusije i Ukrajine u odnosu na neke prvobitne prognoze. Iako su strahovi prirodni nakon svega što smo prebrodili prethodnih par godina, nadajmo se da neće biti neprijatnih iznenađenja", poručila je Zogović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis