Nekretnine

Tražnja za nekretninama u porastu, a ponuda je nedovoljna: U ovim opštinama se stanovi najbrže prodaju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/05/2022

-

10:44

Tražnja za nekretninama u porastu, a ponuda je nedovoljna: U ovim opštinama se stanovi najbrže prodaju
Beograd - Copyright Euronews Serbia/Jelena Bajčetić

veličina teksta

Aa Aa

Prosečno vreme oglašavanja stanova za prodaju u Beogradu je 66 dana i to za stanove u starogradnji. Slično vreme oglašavanja stanova u starogradnji je i u Novom Sadu – na stranicama za prodaju oni se nalaze prosečno 69 dana, kao i u Kragujevcu – 63 dana. U Nišu je nešto veća potražnja među kupcima, pa se ovde stanovi u starogradnji prosečno oglašavaju 51 dan.

To je pokazalo istraživanje portala 4zida, koji je analizirao koliko se vremenski stanovi za prodaju oglašavaju, odnosno koliko brzo oni odu sa tržišta. Rezultati analize su pokazali da su apsolutni rekorderi, po vremenu najkraćeg oglašavanja, stanovi u starogradnji u Subotici. Nakon što su oglašeni za prodaju, oni se na sajtu prosečno zadržavaju svega 34 dana.

"Prosečno vreme oglašavanja, odnosno vreme koliko stanovi za prodaju stoje na našem sajtu, nam govori o tome koliko je sama nekretnina atraktivna kupcima, ali i koliko je na nekoj lokaciji visoka potražnja. Osećaj visoke traženje može stvoriti i to ako na nekoj lokaciji ima malo stanova u ponudi, odnosno ograničen broj stanova u tom gradu", kaže Jasmina Gavrilov Dražić, sa sajta 4zida.rs.

Napominje da u Zrenjaninu stanovi za prodaju vrlo brzo postanu nedostupni u oglasnicima - prosečno vreme oglašavanja stanova u starogadnji u ovom radu je 54 dana, dok je u Čačku 65 dana.

E-Stock/Aleksandra Solujić

 

Kada su u pitanju beogradske opštine najlakše je prodati stan u Zemunu, jer je tamo najveća tražnja, a stanovi stoje u oglasima za prodaju prosečno 49 dana. Među opptinama u kojima se u najkraćem roku prodaju stanovi je i rakovica gde se nekretnina proda za 57 dana.

Gavrilov Dražić kaže da učesnici na tržištu nekretnina, pogotovo agencije za promet nepokretnosti, osećaju pritisak potražnje i svedoče da na mnogim lokacijama ponuda ne zadovoljava potražnju. U Beogradu je stara gradnja ove godine skuplja za 15 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine i prosečan kvadrat košta 1.680 evra, a u Novom Sadu za čak 21 odsto i sada je 1.517 evra, pokazuju podaci RGZ. Kvadrat u staroj gradnji u Nišu je sada u proseku 1.020 evra, a prošle godine je bio 821 što predstavlja rast od 23 odsto.

 

Preporuka za vas

Građani Srbije masovno kupuju nekretnine u Turskoj, stanovi u Alanji jeftiniji nego u Beogradu

Komentari (0)

Biznis