Nekretnine

U petak potpisivanje ugovora sa opštinama koje su ušle u projekat zamene stolarije

Komentari

Autor: Euronews

23/06/2021

-

12:55

U petak potpisivanje ugovora sa opštinama koje su ušle u projekat zamene stolarije
U petak potpisivanje ugovora sa opštinama koje su ušle u projekat zamene stolarije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ugovor sa 67 lokalnih samouprava o zameni stolarije odnosno povećanju energetske efikasnosti biće potpisan u petak u Kraljevu, najavila je danas potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ocenila je da bi smanjenje potrošnje toplotne i električne energije trebalo da bude nacionalni cilj, i dodala da će zbog toga ovaj projekat trajati i naredne godine.

Ministarka Mihalović je dodala da će za njegovu realizaciju biti potrebno između 400 i 500 miliona evra.

Istakla je ključnu ulogu domaćinstava, odnosno pojedinaca u ovom procesu, s obzirom na činjenicu da je prosečna potrošnja energije u Srbiji za 40 odsto veća nego u EU.

Mihajlovićeva je najavila i da će za mesec dana biti završeni podzakonski akti i raspisan javni poziv za subvencije za postavljanje solarnih panela, a procedura će biti jednostavna.

"Učinili smo sve da procedura bude jednostavna i da svako ima želju da učestvuje u tome. To je pitanje korišćenja obnovljivih izvora energije, zdravije životne sredine i nižih računa za utrošenu energiju", istakla je ministarka energetike.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, dr Zorana Mihajlović, posetila je danas Smederevsku Palanku i sa rukovodstvom opštine razgovarala o realizaciji projekata u energetskom sektoru.

Ministarka Mihajlović je izjavila da nema malih i velikih opština i naglasila da su sve važne.

"Danas smo razgovarali o energetskoj efikasnosti i povećanju kapaciteta elektroenergetske mreže. Imamo sve što je potrebno, u procesu smo realizacije velikih projekata. Postoji potreba za izgradnjom još jedne trafo-stanice. Očekujemo da u ovaj kraj dolaze i novi investitori. U petak ćemo biti zajedno u Kraljevu, gde ćemo potpisati ugovore sa lokalnim samoupravama i otpočeti realizaciju projekata podizanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Potom slede dva javna poziva koja raspisuju lokalne samouprave - sa kompanijama koje će radove izvoditi, a potom i sa građanima. U pitanju je veliki projekat koji će se realizovati u nekoliko narednih godina”, rekla je Mihajlovićeva.

profimedia

 

Ministarka je dodala da su zelena energija i ulaganja u obnovljive izvore energije prioritet i da je vrednost investicija u energetici bez rudarstva 11 milijardi evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis