Nekretnine

Sekretarijat za javne prihode: Poslednja rata poreza na imovinu za ovu godinu do 14. novembra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/11/2022

-

11:21

Sekretarijat za javne prihode: Poslednja rata poreza na imovinu za ovu godinu do 14. novembra
Sekretarijat za javne prihode: Poslednja rata poreza na imovinu za ovu godinu do 14. novembra - Copyright E-Stock/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Rok za uplatu obaveze za četvrti kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2022. godinu u Beogradu je 14. novembar, saopštili su iz Sekretarijata za javne prihode. Porez na imovinu fizička lica, preduzetnike i pravna lica se plaća tromesečno, prema Zakonu o porezima na imovinu, u roku od 45 dana od početka tromesečja.

"Redovnim i blagovremenim izmirivanjem poreza obveznici izbegavaju obračun i naplatu zakonom propisane kamate zbog kašnjenja u plaćanju, kao i pokretanje prekršajnog postupka", saopštili su sekretarijata.

Kako su naveli, za sve potrebne informacije obveznici se mogu obratiti nadležnim opštinskim odeljenjima Sekretarijata za javne prihode svakog radnog dana od 8 do 14 časova, izuzev srede, kada se mogu obratiti od 8 do 18.30 časova.

Podsetimo, vlasnici nekretnina u Beogradu će sledeće godine plaćati veći porez, zbog rasta cena kvadrata. Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su krajem oktobra dopune odluke o visini stope poreza na imovinu kojima je propisano da porez na imovinu fizičkih lica za sledeću godinu može biti uvećan najviše pet odsto u odnosu na obavezu iz ove godine.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

Cene nekretnina u poslednjih 12 meseci skočile su u svih osam zona, na koliko je Beograd podeljen, tako da će svi oni na čije ime se vode nepokretnosti za porez dati više novca nego prošle godine. Skupština Grada odredila je da taj iznos ipak ne sme biti veći od 5 odsto, iako  su, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, stanovi i kuće u Beogradu u staroj gradnji poskupeli oko 17 odsto, a u novogradnji oko 13 odsto. Kada su u pitanju beogradske opštine, cene u drugom kvartalu su u odnosu na isti period prošle godine najviše skočile na Paliluli, čak 27 odsto u novogradnji i oko 18 odsto u staroj gradnji.

Grad Beograd ima zakonsku obavezu da svake godine, najkasnije do 30. novembra, donese Odluku o visini stopa poreza na imovinu, kao i da se ustanovi prosečna cena kvadratnog metra nekretnina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis