Nekretnine

Bum na tržištu poslovnog prostora: Potražnja za kancelarijama uvećana dva puta zbog dolaska Rusa i Ukrajinaca

Komentari

Autor: Tanjug / Euronews Srbija

17/11/2022

-

14:07

Bum na tržištu poslovnog prostora: Potražnja za kancelarijama uvećana dva puta zbog dolaska Rusa i Ukrajinaca
Bum na tržištu poslovnog prostora: Potražnja za kancelarijama uvećana dva puta zbog dolaska Rusa i Ukrajinaca - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Osim po rekordima kada je u pitanju broj prodatih stanova i količina novca uloženog u nekretnine, na tržištu je došlo i do buma prodaje poslovnog prostora. Srđan Teofilović iz CBS Internešnela je danas na Regiopnalnom Balkan properti forumu ocenio da su ove godine posebno impresivni rezultati ostvareni u sektoru kancelarijskog prostora, gde je tražnja povećana dva puta.

On navodi da investitori i finansijeri nastavlju projekte na tom polju i da je u Beogradu oko 200.000 kvadratnih metara trenutno u fazi gradnje. Rekordnim rezultatima je, kazao je, doprinela inflacija i poskupljenje kvadrata, kao i povećani priliv stranaca, kojih je došlo oko 100.000, zbog rusko-ukrajinske krize, što je izazvalo dodatni pritisak na rast cena.

Teofilović kaže da se u Beogradu proda 20.000 stanova godišnje što je za grad od dva miliona stanovnika relativno mali broj. Govoreći o skoku cena zakupnina on je rekao da je do toga došlo zbog velikog broja novih stanovnika pristiglih zbog rusko-ukrajinskog sukoba i ukazao da Beograd ima mali fond stanova za iznajmljivanje.

"U 2023. godini treba očekivati da će banke biti nešto strože u pogledu odobravanja kredita, a postojeći krediti biće nešto skuplji zbog rasta euribora. Ne očekujemo da će to imati neki dramatičan uticaj, jer se u Beogradu 70 odsto stanova kupuje iz sopstvenih sredstava", rekao je Teofilović.

"Niršoring" novi trend

Predstavnik kompanije CTP koja se bavi izgradnjom industrijskih objekata Petar Kolognat rekao je da postoji trend da se kompanije povlače sa Dalekog istoka i premeštaju bliže Zapadnoj Evropi što je šansa za region i Srbiju. Naveo je da CTP duplira svoj portfolio i da gradi za 2023. godinu dodatnih 250.000 kvadratnih metara.

"Po tome se može videti da verujemo da kriza neće drastično uticati na sektor nekretnina", rekao je on i dodao da očekuje da će 2023. biti veoma dobra za taj deo nekretnina.

profimedia

 

Spominjući "niršoring" kao trend da kompanije zbog kolapsa lanaca snabdevanja menjaju strategije, pa fabrike delova i logističke centre lociraju bliže tržištima Zapadne Evrope, naveo je i da se neke fabrike iz Ukrajine sklanjaju u zemlje EU.

"Fabrike koje su radile u Ukrajini, se sklanjaju bliže, u Poljsku ili druge zemlje EU. I sada već imamo primere da neke firme koje su tamo htele da se otvaraju, dolaze u Srbiju", rekao je Kolognat.

Šoping molova ima taman koliko treba

Izvršni direktor za korporativno bankarsto Eurobanke Direktno Milan Vićentić je rekao da je tržište poslovnog prostora ove godine raslo i izvan očekivanja.

E-Stock/Stanislav Nedelja

 

"Jedino zatišje je kod tržišta šoping molova. To nije vezano za sadašnju krizu. Mislimo da je trenutni broj šoping molova adekvatan tražnji i platežnoj sposobnosti", rekao je Vićentić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis