Nekretnine

Dva iznenađenja na tržištu nekretnina u 2022: Kvadrat poslovnog prostora prodat za 18.253, najskuplja garaža 58.400 evra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/03/2023

-

07:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prošla godina je četvrta u nizu u kojoj je zabeležen konstantan rast cena nekretnina i porast broja kupoprodajnih ugovora u Srbiji, a osim tradicionalno visokih cena stanova, u Beogradu su vrtoglavo skočile i cene poslovnog prostora i garaža. Najskuplji stan je i ove godine prodat u naselju Beograd na vodi i to za 10.400 evra po kvadratu. Međutim, iznenađenje na tržištu je cena kvadrat aposlovnog prostora u centru grada koji je plaćen gotovo duplo više, odnosno 18.253 evra. Kupac je za taj lokal od 63 kvadrata na Starom gradu izdvojio čak 1,5 miliona evra. Inače, u Novom Sadu je najviša postignuta cena za kvadrat poslovnog prostora bila 6.000 evra, a na Zlatiboru 4.800 evra.

Ivana Štrbac iz Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) kaže za Euronews Srbija da nije prodato mnogo više poslovnih prostora, ali da su postignute značajno više cene, jer je vrednost prometovanih kancelarija bila veća za 28 odsto u odnosu na 2021. godinu. 

"Cene kvadrata su u centru Beograda uvek bile visoke i što se tiče lokala, restorana i kafića, ali sada su dodatno porasle. Na Paliluli je prodat najskuplji poslovni prostor za koji je kupac izdvojio 10 miliona evra", navodi Štrbac.

Prema podacima RGZ, prodato je ukupno 3.534 lokala, kancelarija, skladišnog i magacinskog prostora. Gledano po opštinama najveća potražnja je bila u Novom Sadu, gde su prodata 492 lokala i na Novom Beogradu, gde ih je prometovano 279. U vrhu po broju prodatih lokala su i opštine u kojima se nalaze najpopularnije srpske planine Kopaonik i Zlatibor. U Raškoj je prodato 254, a u Čajetini 197 poslovnih prostora.

Vrednost tržišta poslovnih prostora u prošloj godini je bila 363 miliona evra, a čak 190 miliona evra je uloženo u kupovinu lokala u Beogradu. Cene prometovanih poslovnih prostora u Srbiji su se kretale od 35 do 18.253 evra po metru kvadratnom. 

Garažno mesto u centru kao garsonjera na periferiji

Cene garažnih mesta u Srbiji kretale su se od minimalnih 300 evra u Obrenovcu do čak 58.400 evra na Savskom vencu na lokaciji Beograd na vodi. Garažni prostori se prometuju kao garažno mesto u zgradi, garažna prostorija u zgradi ili posebnim garažama i parking mesto van objekta.

U 2022. godini ukupno je prometovano 17.926 garažnih prostora što je 23 odsto više u odnsou na prethodnu godinu.

profimedia

 

Prodato je 13.002 garažnih mesta, 1.622 garažnih prostorija i 3.302 parking mesta van objekta. Od većih gradova u Srbiji, najpovoljnija garažna mesta se mogu kupiti u Nišu i Pančevu gde se još mogu naći za 500 evra, dok je u centralnim beogradskim opštinama minimalna cena 5.000 evra. Ni u Novom Sadu nema parking mesta bez 1.000 evra, a u ovom gradu je prodato oko 2.870 garažnih prostora.

Najskuplji kvadrat u staroj gradnji oko 5.000 evra

Najnoviji izveštaj Republičkog geodetskog zavoda kaže da tržište nepokretnosti u Srbiji raste već  četvrtu godinu zaredom. Ukupna vrednost tržišta dostigla je 7,5 milijardi evra, što je 22 odsto više nego u 2021. godini. 

Novi rekord postignut je i kada su u pitanju stari stanovi, jer su na Starom gradu i Savskom vencu prodati za više od 5.000 evra po kvadratu.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Na osnovu naših podataka dolazi se do zaključaka da je starogradnja čak i doživela proporcionalno veći rast u odnosu na novogradnju. Zapravo cene u starogradnji porasle su više i imale su jači rast u odnosu na novogradnju i to takođe možemo da vidimo iz našeg indeksa. To nije neobično, jer je ograničena ponuda stanova u novogradnji tako da se ljudi  odlučuju  da kupe stan u starogradnji", objašnjava Štrbac.

Sve manje kreditnih kupaca

Ona kaže da je naše tržište karakteristično po tome što se nepokretnosti uglavnom kupuju za gotovinu dok je kreditno plaćanje zastupljeno u manjem procentu u odnosu na zemlje Zapadne Evrope. Broj kupljenih stanova na kredit je i dalje u padu u odnosu na prošlu godinu, što je bilo i očekivano imajući u vidu da su porasle kamatne stope. 

Republički geodetski zavod

 

Na osnovu prikupljenih podataka iz kupoprodajnih ugovora, u 2022. godini 11 odsto svih nepokretnosti je plaćeno iz kreditnih sredstava, što je za 2 procentna poena manje u poređenju sa 2021. godinom. Iz kredita se najčešće plaćaju stanovi, a u prošloj godini ih je 26 odsto plaćeno kreditnim sredstvima, što je za 5 procentnih poena manje u poređenju sa 2021. godinom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis