Nekretnine

Nema granice za cene stanova: Kvadrat raste, više poskupela starogradnja nego novogradnja, ali broj prodaja opada

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/07/2023

-

13:02

Nema granice za cene stanova: Kvadrat raste, više poskupela starogradnja nego novogradnja, ali broj prodaja opada
Nema granice za cene stanova: Kvadrat raste, više poskupela starogradnja nego novogradnja, ali broj prodaja opada - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Cene stanova u Srbiji u drugom tromesečju 2023. nastavile su rast za 11,19 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su u poređenju sa prvim tromesečjem 2023. porasle za 1,82 odsto. U Beogradu su cene stanova u drugom tromesečju ove godine porasle za 11,39 odsto u odnosu na isti period prošle godine, u regionu Vojvodine 11,25 odsto, a kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena zabeležen je u regionu Južne i Istočne Srbije i iznosio je 13,95 odsto, saopštio je Republički geodetski zavod. 

Cene stanova u novogradnji su na nivou cele države porasle za 8,30 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su cene u starogradnji porasle za 12,80 odsto međugodišnje.

Istovremeno, trend pada prodaje stanova u drugom tromesečju 2023. dodatno se produbio i najizraženiji je u Beogradu, a ukupna vrednost prometovanih stanova u Srbiji u drugom kvartalu ove godine manja za 120 miliona evra u odnosu na isti period prošle godine. 

Nastavlja se pad broja kupoprodaja

Kako je saopštio RGZ, ukupna vrednost prometovanih stanova u drugom kvartalu ove godine iznosila je 961 milion evra naspram 1.081 miliona evra u istom periodu 2022. 

Pad broja kupoprodaja stanova u drugom tromesečju ove godine je najizraženiji u Beogradu, od 24,6 odsto međugodišnje (16,6 odsto u prvom tromesečju), dok je najmanji pad u broju prometovanih stanova zabeležen u regionu Šumadije i Zapadne Srbije (-9,6%
međugodišnje u drugom kvartalu ove godine, nakon pada od 12,7 odsto u prvom kvartalu 2023. godine).

Pixabay, profimedia

 

Iako je nastavljen trend rasta, nakon dvogodišnje ekspanzije, cene stanova u prvom tromesečju 2023. su se stabilizovale u odnosu na prvi kvartal 2023. godine, a manjem broju evidentiranih kupoprodaja stanova po svoj prilici doprinosi smanjenje udela kupoprodaja stanova finansiranih kreditima (sa 18 odsto u prvom tromesečju 2023. na 16 odsto stanova kupljenih na kredit u drugom tromesečju 2023), što je posledica rasta kamatnih stopa, navodi RGZ.

Tražnja za stanovima nije opala toliko da za sobom povuče i cene 

S druge strane, kako dodaju, tražnja za stanovima, iako je po svoj prilici takođe smanjena, nije opala u meri u kojoj bi za posledicu imala eventualan pad cena.

Kako je saopšteno, RGZ indeks cena stanova za Republiku Srbiju u drugom tromesečju 2023. iznosi 155,90 što predstavlja rast u odnosu na prvi kvartal ove godine kada je iznosio 153,11.

profimedia

 

Kada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope naša zemlja je jedna od retkih koja je pokazala veću otpornost prema naglim promenama trenda na tržištu nepokretnosti usled globalnih ekonomskih turbulencija, navodi se u saopštenju RGZ.

Dodaje se da prema dostupnim podacima, veliki broj država od kraja prošle godine beleži drastičnije usporavanje ili pad tržišta nepokretnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis