Novac

Raste cena zlata: Najava predsednika Feda uticala na skok vrednosti ovog metala

Komentari

Autor: FoNet

07/03/2024

-

20:14

Raste cena zlata: Najava predsednika Feda uticala na skok vrednosti ovog metala
Raste cena zlata: Najava predsednika Feda uticala na skok vrednosti ovog metala - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Cene zlata porasle su na novi rekordni nivo pod uticajem naznaka posustajanja američke privrede i najave predsednika američkih Federalnih rezervi da bi narednih meseci mogli sniziti kamatne stope.

Cena unce zlata na fizičkom tržištu u Londonu porasla je u jutarnjoj trgovini za 0,3 odsto u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 2.155,42 dolara, a nakratko je dostigla najviši nivo otkad je počela trgovina zlatom od 2.161,09 dolara, prenosi Hina.

Na američkom tržištu uncom se danas trgovalo po 0,2 odsto višoj ceni od 2.163,10 dolara.

Rast cene podstaknut je izjavom predsednika američkog Feda Džeroma Pauela da će narednih meseci "verovatno" sniziti kamatne stope, "ako se ekonomija bude razvijala kao što se očekuje", a novi pokazatelji potvrde slabljenje inflacije.

Kada počnu da padaju kamatne stope ulagači se okreću zlatu, na koje promene troškova zaduživanja ne utiču.

Pauelove reči, poduprte naznakama slabijeg tempa zapošljavanja u SAD, smanjile su prinose na američke državne obveznice i pritisnule dolar, što je takođe uvećalo apetite ulagača za zlatom.

"Očekujemo da će centralne banke nastaviti da kupuju zlato zbog geopolitičke nesigurnosti, a usporavanje u Kini zakočiće rast svetske ekonomije. Stoga će u nesigurnom finansijskom okruženju zlato bankama ostati sigurno ulaganje", rekao je Jigar Pandit iz BNP Paribas.

Unca srebra pojeftinila je na fizičkom tržištu za 0,4 odsto, na 24,08 dolara, a pojeftinila je i platina za 0,3 odsto, na 904,83 dolara. Najviše je pala cena paladijuma, za 1,5 odsto, na 1.026,8 dolara, nakon što je juče uvećana više od 12 odsto.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis