Novac

Narodna banka: Nema nikakve dvostruke naknade kod plaćanja troškova obrade kredita

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2021

-

18:23

Narodna banka: Nema nikakve dvostruke naknade kod plaćanja troškova obrade kredita
Narodna banka: Nema nikakve dvostruke naknade kod plaćanja troškova obrade kredita - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da su netačna neka tumačenja u javnosti Dopune Pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda koja se baziraju na stavu da je banka dva puta naplatila troškove kredita ako je zadržala iznos naknade iz odobrenog kredita i uračunala taj iznos u efektivnu kamatnu stopu.

"To tvrdimo kao institucija koja je ovlašćeni predlagač Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga kojim je definisana i regulisana efektivna kamatna stopa i kao institucija koja je donela propis kojim se uređuje način obračuna efektivne kamatne stope", kaže se u saopštenju NBS.

Centralna banka navodi da klijent ima dve mogućnosti da plati troškove kredita - ili jednokratno, u gotovini, ili da traženi iznos banka zadrži, ako klijent tako izabere.

"U oba slučaja nema nikakve dvostruke naknade. Naime, naplata ni naknade, ali ni redovne kamate ni glavnice, ne vrši se kroz efektivnu kamatnu stopu. Prosto, naplata obaveza po kreditu se ne vrši kroz bilo kakvu kamatnu stopu pa ni efektivnu kamatnu stopu, nego se vrši kroz rate kredita i jednokratna plaćanja naknada i troškova", ističe se u saopštenju.

U NBS napominju i da se matematički može utvrditi i da je tvrdnja da se na plaćenu naknadu obračunava kamata - neistina. Kamata se, kako je navedeno, obračunava na odobren iznos kredita, a na klijentu je da odluči da li će iz tog iznosa ili iz nekih drugih sredstava platiti jednokratnu naknadu. 

NBS ukazuje da je samo u prethodne tri godine u postupcima po pritužbama donela 22 rešenja kojima je bankama izrečena novčana kazna, 22 rešenja kojima je bankama naloženo otklanjanje nepravilnosti i istovremeno izrečena novčana kazna i šest rešenja kojima je utvrđena i zabranjena nepoštena poslovna praksa i ugovaranje nepravičnih ugovornih odredbi.

"Ovakvog stava nema u uporednoj praksi jer je apsurdan"

Ukazuje se da zabrinjava i to što bivši nosioci javnih funkcija nadležni za zaštitu konkurencije ne mogu da prepoznaju šta je relevantno tržište bankarskih usluga, pa tako ne razumeju da NBS nije učesnik na bankarskom tržištu. Centralna banka ukazuje i da su netačna i pozivanja na sudsku praksu u drugim zemljama i tvrdi da su Vrhovni sudovi tih država doneli potpuno drugačije presude, kojima su nedvosmisleno potvrdili pravo banaka da naplaćuju kreditne naknade i troškove.

"U svakom slučaju, nigde u uporednoj praksi nije zauzet stav da su troškovi kredita naplaćeni u dvostrukom iznosu, ako je zadržan jednokratni nominalni iznos iz odobrenog kredita i istovremeno uračunat u efektivnu kamatnu stopu. Razlog zašto ovakvog stava nema uporedno posmatrano je jednostavan – zato što je apsurdan", kaže se u saopštenju NBS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis