Novac

Turska valuta u inflatornoj spirali: Vrednost lire prepolovljena od početka godine, poslednjih dana potonula 37 odsto

Komentari

Autor: Tanjug / Rojters

17/12/2021

-

16:00

Turska valuta u inflatornoj spirali: Vrednost lire prepolovljena od početka godine, poslednjih dana potonula 37 odsto
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kriza turske nacionalne valute se dodatno produbila danas, budući da je lira pala za još 8,0 odsto na novi rekordno nizak nivo, usled zabrinutosti izazvane novim smanjenjem referentne kamate centralne banke u situaciji kada je inflatorna spirala zahvatila zemlju. Lira se trgovala na nivou od 17,0705 lira za dolar, što je primoralo centralnu banku da ponovo direktno interveniše na međubankarskom deviznom tržištu kako bi podržala posrnulu domaću valutu, što je njena peta intervencija u ovom mesecu, prenosi Rojters.

Prodajom dolara, centralna banka je ublažila pad lire na 16,5 za dolar na prepodnevnom trgovanju. I pored toga, lira beleži pad vrednosti od 55 posto u ovoj godini, pri čemu je samo u poslednjih 30 dana potonula za 37 procenata.

Centralna banka Turske je od septembra srezala ključnu kamatu za 500 baznih poena na 14 posto, računajući i jučerašnje smanjenje te stope za 100 baznih poena, dok je stopa inflacije porasla iznad 21 odsto. Ekonomisti predviđaju da će rast potrošačkih cena sledeće godine verovatno premašiti 30 procenata zbog rastućih uvoznih cena i visokog povećanja minimalne zarade u 2022.

Predsednik Tajip Erdogan je u četvrtak najavio podizanje minimalne plate za 50 posto na 4.250 lira (275 dolara) mesečno sledeće godine, što bi prema mišljenju analitičara moglo da poveća ukupnu inflaciju za 3,5 do 10 procentnih poena, navodi Rojters.

Obustavljeno trgovanje na berzi

Turska berza je obustavila trgovanje nakon što je nacionalna valuta danas pala na 17 lira prema dolaru, javlja Raša tudej (RT).

"Od 16:24 časova (po istanbulskom vremenu) privremeno su obustavljene transakcije svih deonica kojima se trguje na tržištu akcija na našoj berzi", navodi se u saopštenju Istanbulske berze.

Lira je izgubila više od polovine vrednosti prema američkom dolaru od početka godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis