Novac

Narodna banka Srbije: Štednja u dinarima prošle godine porasla 12 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2022

-

14:54

Narodna banka Srbije: Štednja u dinarima prošle godine porasla 12 odsto
profimedia, Tanjug/Banka Poštanska štedionica - Copyright profimedia, Tanjug/Banka Poštanska štedionica

veličina teksta

Aa Aa

Dinarska štednja je u 2021. povećana za oko 12 odsto i krajem decembra je iznosila 104,2 milijarde dinara, što je njen novi najviši nivo krajem godine, objavila je danas Narodna banka Srbije. Štednja stanovništva je, kako je navedeno, nastavila da raste i tokom 2021. uprkos produženoj pandemiji praćenoj eskalacijom globalne energetske krize i inflatornih pritisaka. U NBS ističu da se štednja u domaćoj valuti i u takvim okolnostima pokazala isplativijom od devizne.

"Upotreba dinara u finansijskom sistemu u protekloj godini bila je na najvišem nivou od 2008. godine, od kada se dinarizacija prati, što je značajan pokazatelj rastućeg poverenja u domaću valutu. U proteklih devet godina dinarska štednja je povećana gotovo šest puta i zabeležila rast od 86,3 milijardi dinara", navodi se u saopštenju NBS.

Polovina ukupnog rasta, od 43,1 milijardi dinara ostvarena je u poslednje tri godine zahvaljujući održanoj makroekonomskoj stabilnosti koja je preduslov za sticanje i očuvanje poverenja građana u domaću valutu. Devizna štednja u istom periodu takođe beleži rast, iako procentualno nešto umereniji, od 59,2 odsto u odnosu na dinarsku štednju, i to sa 8,3 milijardi evra krajem 2012. godine na 12,7 milijardi evra krajem prošle godine.

Održanju makroekonomske stabilnosti u uslovima pandemije i rastuće neizvesnosti na svetskom robnom i finansijskom tržištu doprinele su pravovremene i odmerene mere koje je Narodna banka Srbije u saradnji s vladom preduzimala, u cilju obezbeđenja likvidnosti, efikasnog funkcionisanja finansijskog tržišta, povoljnijih uslova finansiranja, očuvanja kreditne aktivnosti i podrške privredi i građanima.

Koliko se štednja isplati?

Rezultati analize isplativosti štednje oročene na godinu dana i zanavljane u periodu od devet godina potvrdili su da bi štediša koji je štedeo u dinarima na ulog od 100.000 dinara, na kraju perioda oročenja u decembru 2021. godine dobio blizu 36.000 dinara, odnosno više od 300 evra, više od štediše koji je u istom periodu na deviznu štednju u evrima položio protivvrednost istog iznosa.

"Štednja u domaćoj valuti pokazala se isplativijom i prilikom oročavanja na godinu dana u čak 98 odsto posmatranih godišnjih potperioda u poslednjih devet godina. Dinarski štediša, koji je od decembra 2020. štedeo u dinarima, na ulog od 100.000 dinara, dobio bi u decembru 2021. oko 1.300 dinara , odnosno 11 evra više od štediše koji bi u istom periodu oročio protivvrednost istog iznosa u evrima", navode u NBS.

Kada su u pitanju depoziti oročeni na tri meseca, štednja u dinarima bila je isplativija od štednje u evrima u 88 odsto tromesečnih potperioda, a kod štednje oročene na dve godine, dinarska štednja je bila unosnija u svim dvogodišnjim potperiodima. PU NBS ističu da je, bez obzira na period oročavanja štednje, kratkoročno ili dugoročno, u prethodnih devet godina bilo je isplativije štedeti u domaćoj valuti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis