Novac

Račun u kafani veći za 7,6 odsto, a smeštaj za 13 - skupo povrće poguralo cene salata i gotovih jela

Komentari

Autor: Z. R.

27/02/2022

-

12:08

Račun u kafani veći za 7,6 odsto, a smeštaj za 13 - skupo povrće poguralo cene salata i gotovih jela
Račun u kafani veći za 7,6 odsto, a smeštaj za 13 - skupo povrće poguralo cene salata i gotovih jela - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poskupljenje cena hrane se iz prodavnica prelilo i na kafane. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, cene u ugostiteljskim objektima u januaru veće su za 7, 6 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Skuplji su i hrana, i piće, ali je najviše poskupeo smeštaj. Cene prenoćišta u Srbiji su više za oko 13 odsto. 

Cene povrća, koje su u odnosu na prošlu godinu veće za trećinu, odrazile su se i na ponudu u restoranima, pa su najviše poskupele upravo salate, variva i gotova jela - oko sedam odsto. Za kolače je sada potrebno izdvojiti 7,1, a za alkohol oko 7 odsto novca više u odnosu na isti period prošle godine. Najmanji rast cena zabeležen je kod pečenja i bezalkoholnog pića i iznosio je oko pet odsto.

U ugostiteljskim objektima u Vojvodini, hrana je skuplja 12,1 odsto u odnosu na januar 2021, a alkohol 9,6 odsto. 

U RZS navode da su izveštajne jedinice u kojima prikupljaju podatke hoteli i restorani, a lista objekata definisana je na početku godine.

"Snimanje se obavlja u mesečnoj periodici, od 20. do 23. u mesecu. Za svaku vrstu jela i pića prepisuju se cene iz cenovnika u vreme ručka. Cene prenoćišta se prepisuju iz cenovnika na recepciji", kažu u RZS.

Istraživanjem je obuhvaćeno oko 40 vrsta ugostiteljskih usluga, jela, pića i prenoćišta. Cene se prate u 96 ugostiteljskih objekata na teritoriji Srbije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis