Novac

Evro, funta i jen ojačali prema dolaru

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2022

-

09:07

Evro, funta i jen ojačali prema dolaru
Unsplash - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Dolar je oslabio danas na azijskom trgovanju u odnosu na većinu glavnih rivala, pošto je američka valuta izgubila deo sjaja nakon pada prinosa na državne dužničke hartije SAD, jer investitore muči rizik od recesije zbog agresivnog povećanja ključne kamate Federalnih rezervi.

Dolarski indeks, koji meri vrednost "zelene novčanice" prema korpi šest vodećih parnjaka, oslabio je za 0,08 posto na 104,39 poena, nakon rasta od 0,53 odsto tokom noći, koji se uglavnom zasnivao na slabosti evra, izveštava Rojters.

Prinosi na desetogodišnje američke državne obveznice pali su za više od jednog baznog poena u Tokiju, na oko 3,17 procenata, budući da su cene akcija na azijskim berzama sledile jučerašnji silazni trend na Vol Stritu.

Američke akcije su potonule u utorak, pošto je strmoglavi pad poverenja potrošača u SAD pojačao strahovanja od usporavanja privrednog rasta zbog FED-ovog oštrog podizanja kamate s ciljem zauzdavanja inflacije.

Evro je porastao jutros za 0,11 odsto na 1,05315 dolara, oporavljajući se od pada na 1,05025 dolara u utorak, do kojeg je došlo zbog toga što šefica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard nije ponudila na godišnjem bankarskom forumu u Sintri konkretne podatke o planiranom povećanju kamatnih stopa u evrozoni.

Očekuje se da će se ECB pridružiti drugim vodećim centralnim bankama u svetu, tako što će u julu podići svoje kamatne stope prvi put u poslednjih deset godina kako bi ohladila usijanu inflaciju, ali su ekonomisti podeljeni po pitanju procentualnog iznosa povećanja.

Prema japanskoj valuti, dolar je oslabio za 0,08 posto na 136,04 jena, dok je britanska funta porasla za 0,16 procenata na 1,2204 dolara.

Uprkos padu cena akcija, australijski i novozelandski dolar, koji su osetljivi na rizik, blago su se oporavili prema dolaru od pada u utorak, pri čemu je australijska valuta ojačala za 0,07 posto, a novozelandska za 0,18 odsto.

Komentari (0)

Biznis