Novac

NBS traži od osiguravača da spuste cene autoosiguranja, najavljen nadzor protiv onih koji nastave sa povećanjem premija

Komentari

Autor: Z. Radović

25/08/2022

-

12:51

NBS traži od osiguravača da spuste cene autoosiguranja, najavljen nadzor protiv onih koji nastave sa povećanjem premija
NBS traži od osiguravača da spuste cene autoosiguranja, najavljen nadzor protiv onih koji nastave sa povećanjem premija - Copyright E-Stock/Dušan Milenković, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Narodna banka Srbije je uputila svim društvima za osiguranje za koja kaže da su neosnovano povećala premiju osiguranja od autoodgovornosti dopis kojim ih poziva da tu premiju u najkraćem roku vrate na prethodni nivo, saopštili su iz NBS.

Kako su naveli iz centralne banke, oni će u okviru svojih nadzornih ovlašćenja pokrenuti postupke nadzora protiv onih društava za osiguranje koja nastave sa naplatom neopravdano povećanih premija i preduzeti sve potrebne mere u cilju zaštite prava i interesa ugovarača osiguranja, uz primenu mera nadzora i drugih sankcija prema društvu za osiguranje, odnosno odgovornim licima.

Istovremeno, Narodna banka Srbije očekuje i da društva za osiguranje bez odlaganja obaveste ugovarače osiguranja o roku i načinu na koji će izvršiti povraćaj novca onim ugovaračima osiguranja kojima su naplaćene neosnovano veće premije u prethodnih 25 dana, odnosno od 1. avgusta kada je premija obaveznog osiguranja od autoodgovornosti značajno povećana - u proseku za oko 22 odsto.

Kao regulator na tržištu osiguranja, Narodna banka Srbije je na današnjoj vanrednoj sednici Izvršnog odbora usvojila i propis kojim onemogućava da se ovakve okolnosti ponove, tako što je posebno uredila postupak donošenja odluka u društvima za osiguranje koje se odnose na uslove i tarife premija obaveznih osiguranja.

"To znači da će ubuduće društva za osiguranje 60 dana pre planiranog povećanja obaveštavati Narodnu banku Srbije o nameri promene tarife premija uz dostavljanje dokumenta kojima su utvrdila opravdanost promene tih tarifa premija, posebno uzimajući u obzir srazmeru uzajamnih davanja u zaključenim ugovorima, uticaj na zaštitu prava i interesa korisnika obaveznog osiguranja, solventnost ili finansijski položaj društva i druge relevantne podatke, što će omogućiti sprečavanje ovakvih situacija u budućnosti", saopštili su iz NBS.

Guvernerka Jorgovanka Tabaković, je nedavno najavila ovaj potez, kada je prilikom predstavljanja izveštaja o inflaciji, istakla da osiguravajuća društva nisu smela da bez konsultacije sa regulatorom - centralnom bankom - donose odluku o poskupljenju obaveznog osiguranja. 

"To je bilo neprijatno iznenađenje - da su cene obaveznog osiguranja od autoodgovornosti porasle bez bilo kakvih konsultacija sa regulatorom, a indeks učešća te premije u inflaciji nimalo nije beznačajan. Povećanje te cene od 22 odsto na iznos od 13.105 dinara ukupnu inflaciju podiže za 0,13 procentnih poena, a baznu ifnlaciju koja je u Srbiji najniža – podiže za 0,30 procentnih poena. Ko misli da će Narodna banka to ćutke da posmatra – vara se“, rekla je Tabaković.

Podsetimo, vozače od početka avgusta registracija automobila košta više, jer je poskupelo osiguranje vozila od autoodgovornosti koje je jedna od stavki koje se moraju platiti tokom ovog postupka.  Osiguravajuće kuće su korigovale cene za oko 22 odsto, a to znači da oni koji su ranije plaćali 10.000 dinara za njega moraju da izdvoje oko 12.000 dinara, odnosno da je i ukupni ceh za registraciju umesto 25.000 sada košta oko 27.000 dinara.

Iz Udruženja osiguravača su poskupljenje kao razlog poskupljenja polise naveli rast cene rezervnih delova, uslovljen inflacijom na svetskom nivou. Naveli su da je prethodni put cena polise koja se odnosi na ovu vrstu osiguranja promenjena u julu 2014. godine, a da je od tada do danas, zabeležena inflacija, merena indeksom rasta potrošačkih cena, od 20,68 odsto. Dodali su i da su na rast cene osnovne polise osiguranja uticali i međunarodni faktori.

"Povećanje tarife premija neopravdano"

Isto tako, Narodna banka Srbije je propisom predvidela viši stepen odgovornosti članova uprave i ovlašćenih aktuara u društvima za osiguranje koji učestvuju u donošenju navedenih odluka.

"Nastavljajući svoju deceniju dugu praksu da deluje u službi građana i privrede Narodna banka Srbije preduzela je navedene aktivnosti s obzirom na to da je, u skladu s podacima kojima raspolaže, utvrdila da je povećanje tarife premija na tržištu neopravdano imajući u vidu visoku profitabilnost ove tarife osiguranja, veoma povoljan pokazatelj odnosa šteta i premije, kao i ukupni pozitivni odnos poslovno-funkcionalnih prihoda i rashoda", navodi se u saopštenju NBS.

Narodna banka Srbije ističe i da je ovo neopravdano povećanje premija sprovedeno bez adekvatne analize efekata, u periodu krize na globalnom nivou, u trenutku kada se očekuju dalji izazovi iz međunarodnog okruženja i troškovni pritisci na svetskom nivou.

"Kao što je poznato, Narodnoj banci Srbije, kao centralnoj banci, osnovni cilj je postizanje i održavanje stabilnosti cena, kao i doprinos očuvanju i jačanju stabilnosti finansijskog sistema. Kao supervizor u delatnosti osiguranja, Narodna banka Srbije svoju funkciju vrši sa ciljem zaštite prava i interesa osiguranika i drugih korisnika osiguranja, pritom vodeći računa o solventnosti i likvidnosti društava za osiguranje", naveli su iz NBS.

profimedia

 

U slučaju osiguranja od autoodgovornosti, koje je zakonom propisano kao obavezno i koje po svom učešću u ukupnoj premiji, predstavlja najznačajnije i najmasovnije osiguranje, zaštita interesa ugovarača osiguranja i trećih oštećenih lica predstavlja javni interes koji proističe iz uloge ovog osiguranja zbog čega je ono i obavezno za sve vlasnike motornih vozila registrovanih za učešće u saobraćaju.

Narodna banka Srbije ističe da su u teškim vremenima svi dužni da pokažu odgovornost i vode računa i o opštem interesu, pored sopstvenog, jer se nepromišljeni i ishitreni potezi pojedinaca mogu vratiti celokupnom sistemu sa nesagledivim posledicama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis