Novac

Gotovini je ostalo samo još pet godina, upozorava šef najveće mreže bankomata u Velikoj Britaniji

Komentari

Autor: Telegraph.co.uk

28/08/2022

-

10:26

Gotovini je ostalo samo još pet godina, upozorava šef najveće mreže bankomata u Velikoj Britaniji
Gotovini je ostalo samo još pet godina, upozorava šef najveće mreže bankomata u Velikoj Britaniji - Copyright AP Photo/Alastair Grant

veličina teksta

Aa Aa

Direktor najveće mreže bankomata u Velikoj Britaniji upozorio je da je gotovini ostalo još samo pet godina jer infrastruktura koju čine upravo bankomati doživljava propast.

"Troškovi obezbeđivanja infrastrukture za dobijanje gotovine, koja uključuje bankomate, obezbeđivanje i centre za gotovinu, su ogromni i iznose pet milijardi funti godišnje", rekao je Džon Hauels, izvršni direktor kompanije Link za britanski "Telegraf". Mnogi od ovih troškova su fiksni i neće se menjati kako potrošači budu prelazili na digitalna plaćanja.

Od početka pandemije "upotreba gotovine je smanjena za 40 odsto i još uvek je u opadanju", dodao je on. Nedavni izveštaj UK Finance, bankarskog trgovinskog dela, procenjuje da će samo jedna na svakih 20 transakcija biti obavljana gotovinom do 2031. godine.

"Infrastruktura će početi da se raspada ako se nešto ne preduzme, a već vidimo da se bankomati i filijale zatvaraju zabrinjavajućom brzinom. Naša novčana infrasturktura doživljava smrt od hiljadu rezova", rekao je Hauels.

Procenjuje se da u Britaniji živi oko pet miliona ljudi koji se oslanjaju na gotovinu, najviše u ruralnim mestima, i koji su izloženi riziku od kaskanja za ostatkom zemlje, osim ako se ne učini nešto više da se ovi procesi i u takvim sredinama digitalizuju, dodaje on.

Link vodi britansku mrežu od oko 54.000 bankomata i radi sa skoro svim britanskim bankama i izdavaocima kartica.

Prema podacima kompanije, broj besplatnih bankomata opao je za više od petine za četiri godine. Štaviše, sledećeg meseca parlament će se vratiti sa letnje pauze kako bi razmotrio zakon koji će zaštititi pristup gotovini, kao što je navedeno u Kraljičinom govoru ranije ove godine.

Hauels očekuje da će Link dobiti odgovornost za uspostavljanje zajedničkih bankarskih čvorišta u zajednicama koje su izgubile svoju poslednju filijalu.

 

Komentari (0)

Biznis