Novac

Rate kredita ponovo rastu krajem meseca: Koliko povećanje se očekuje i može li ovaj trend da se zaustavi

Komentari

Autor: Zlatica Radović

27/09/2022

-

10:17

Rate kredita ponovo rastu krajem meseca: Koliko povećanje se očekuje i može li ovaj trend da se zaustavi
Rate kredita ponovo rastu krajem meseca: Koliko povećanje se očekuje i može li ovaj trend da se zaustavi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Građani koji otplaćuju kredite, pre svega one dugoročne stambene, mogu očekivati dalji rast rata do kraja godine, ako su se zadužili po promenljivim kamatama. Nekima su one već povećane u junu, a sledeći presek stanja je 30. septembra, za klijente čije su pozajmice vezane za tromesečni euribor. Njima bi rate od sledećeg meseca mogle biti veće od 5 do 20 evra, u zavisnosti od perioda otplate i vrednosti pozajmice. Prema podacima Udruženja banaka Srbije građani trenutno otplaćuju oko 154.000 kredita, a duguju oko pet milijardi evra. 

Ekonomisti ocenjuju da će euribor nastaviti da raste bar još nekoliko meseci, sve dok centralne banke ne uspeju da se izbore sa rastućom inflacijom, podižući svoje referentne kamatne stope.

Američke federalne rezerve (FED) su već povećale kamate iznad tri odsto, a prošle nedelje su ih korigovale i Centralne banke Velike Britanije i Švajcarske. Stručnjaci prognoziraju da će i Evropska centralna banka još jednom u oktobru korigovati visinu kamata. Sve to će, tvrde, uticati i na vrednost euribora, s obzirom da je to kamatna stopa po kojoj grupa evropskih banaka jedna drugoj pozajmljuju novac. Njegov rast su već osetili korisnici kredita krajem juna, kada su im rate već porasle. Stručnjaci smatraju da će taj trend biti nastavljen i da se može očekivati da krediti dodatno poskupe.

Za one čija promenljiva kamatna stopa obuhvata tromesečni euribor (3M), značajna su četiri datuma u toku godine, odnosno onda kada se na tromesečnom nivou usklađuje ova referentna kamata – 31. mart, 30. jun, 30. septembar i 31. decembar. Oni kojima se rate usklađuju sa šestomesečnim euriborom, važni datumi su 31. decembar i 30. jun. 

Vasić: Do kraja godine bi euribor mogao biti 2 odsto

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić je rekao za Euronews Srbija da je od pet najvećih banaka po aktivi u našoj zemlji - tri imaju tromesečni, a dve šestomesečni euribor. 

"Prosečan kredit bankarskih klijenata u Srbiji je oko 32.000 evra. Najčešći iznos pozajmice je oko 50.000 evra, tako da bi prvo povećanje koje stiiže 30. septembra moglo da im digne rate kredita za 5 do 20 evra", naveo je Vasić. 

On je podsetio da sve zavisi od perioda otplate kredita i dodao da će rata najviše porasti onima koji su se tek zadužili, od početka godine, jer imaju najveći udeo kamate u rati.

"Svako pomeranje kamate se reflektuje na mesečnu ratu kod tih kredita koji su na početku otplate, a bolje će proći oni koji su uzeli kredit pre 15 ili 20 godina i koji su pri kraju otplate, jer se udeo kamate sa godinama smanjuje", dodao je Vasić.

Pixabay

 

On je istakao da će dalji udari na novčanike građana najviše zavisiti od toga kako će izgledati zima u Evropskoj uniji, jer je sve u suštini vezano za energente.

"Ako EU bude imala energente i po bilo kojoj ceni, to će biti mnogo bolje nego da ih uopšte nema. Od toga zavisi kako će izgledati monetarna i fiskalna politika Evropske centralne banke. Amerikanci nisu zavisni od ruskih energenata i zbog toga imaju durgačiju percepciju energetskih problema, jer su samodovoljni. Zato im je lakše da sprovode skokovite i nagle oscilacije referentne kamatne stope, što znači da neće ugroziti ekonomiju i stopu zaposlenosti. Evropa mora da vodi računa, zato što je zavisna od energenta i sada je samo pitanje da li će ih biti dovoljno. Ako ih bude, banke neće morati da reaguju i da intervenišu brzo, a to će značiti da  ni rate neće značajno rasti", objasnio je Vasić.

On je dodao da se nada da će "prevladati neko razumno rešenje i da ECB neće reagovati skokovito da ne bi zaustavili tražnju. Kaže i da očekuje još jedno pomeranje referentne kamatne stope u oktobru.

"Nezahvalno je prognozirati, ali iskreno se nadam da je granica za euribor do kraja godine oko 2 odsto i da neće dostići veću vrednost", rekao je sekretar Udruženja banaka za Euronews Srbija.

Šestomesečni euribor (6M) je inače posle skoro sedam godina u junu prešao "iz minusa u plus", a danas je njegova vrednost 1,804 procenata. Početkom godine bio je negativan i iznosio je -0,538 odsto. Tromesečni euribor (3M) je 1,153 odsto, a početkom godine je bio -0,57 odsto.

Musabegović: Trend rasta kamata neće se brzo zaustaviti

Profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Ismail Musabegović smatra da se trend rasta kamata sigurno neće zaustaviti u narednih godinu, godinu i po ili možda naredne dve godine. On napominje da je jedan od ključnih uzroka inflacije sukob u Ukrajini i kaže da će rast kamata stati kad se on okonča. Bez njegovog rešenja ne vidi mogućnost da se nešto drastično promeni i da se globalno poboljšaju izgledi kada je u pitanju monetarna politika.

"Povećanje referentne kamatne stope je znak da će kamate i dalje rasti. To je proces i jedan od načina da se spreči najveći problem, a to je inflacija. Stambeni krediti sa varijabilnom kamatom vezani su za euribor, a samo je razlika za koji tip. On raste i to povećava mesečne rate. Oni koji su u kasnijim fazama kredita, na njih neće mnogo uticati ove promene, ali na one koji su tek podigli kredite može značajno uticati", kaže profesor.

profimedia

 

Musabegović smatra da se i "fiksiranje" kamate više isplati klijentima koji su na početku otplate kredita, dok bi onima koji su otplatili veći deo pozajmice to moglo biti mnogo manje isplativo.

"Ako  neko ima kredit sa 4,5 procenta, a banka mu nudi mogućnost da pređe na fiksni koji bi koštao 5,5 odsto, što je za jedan procenat više, mogao bi to da prihvati. Za one koji su u kasnijem periodu otplate kredita, nema potrebe da prelaze na fiksnu kamatu", smatra Musabegović.

Banka CG traži da banke zaštite klijente

Inače, Centralna banka Crne Gore (CBCG) saopštila je prošle nedelje da je zbog mogućnosti daljeg rasta euribora obavezala komercijalne banke da do kraja septembra izrade programe zaštite klijenata koji imaju kredite sa varijabilnom kamatnom stopom. Kako pišu podgoričke "Vijesti", ti programi bi trebalo da omoguće da klijenti mogu da pređu na kredite sa fiksnom kamatnom stopom ili na neki kombinovani model.

"Vijesti" napominju da je rast euribora uticao da se rate na kredite građanima Crne Gore povećaju za oko 15 odsto, navodeći primer da će krediti čija rata je ranije iznosila 250 evra, sada biti 290 evra. Kako navode, prema podacima kreditnog registra Centralne banke, oni čine 28 odsto ukupnih kredita, što znači da je svaki četvrti odobreni kredit sa varijabilnom kamatnom stopom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis