Novac

Konačno nagoveštaj posustajanja udara potrošačkih cena - u novembru prvi put usporila inflacija u evrozoni

Komentari

Autor: Bloomberg / Tanjug

30/11/2022

-

14:13

Konačno nagoveštaj posustajanja udara potrošačkih cena - u novembru prvi put usporila inflacija u evrozoni
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Inflacija u evrozoni je usporila u novembru prvi put u poslednjih godinu i po dana, što uliva tračak nade Evropskoj centralnoj banci koja se bori s udarom potrošačkih cena na životni standard.

Prema današnjoj fleš proceni zavoda za statistiku EU, Evrostata, novembarska inflacija u evrozoni spustila se na 10 posto međugodišnje sa 10,6 procenata u oktobru, izveštava Bloomberg.

Rast potrošačkih cena u 19-članom valutnom bloku je manji od prosečne procene ekonomista koje je anketirala njujorška agencija, a koji su predviđali stopu od 10,4 posto. Smanjenju inflacije doprinelo je blago usporavanje cena energije i usluga, dok su cene hrane, alkoholnih pića i duvana ubrzale rast. 

Rast cena energije je u novembru iznosio 34,9 posto na godišnjem nivou, u odnosu na 41,5 procenata u oktobru, dok su cene hrane, alkoholnih pića i duvana porasle za 13,6 odsto sa oktobarskog nivoa od 13,1 posto. 

Najviše godišnje stope inflacije među članicama evrozone beleže u novembru Letonija, 21,7 odsto, i Litvanija i Estonija, po 21,4 procenta, a najniže Francuska 7,1 posto, Španija 7,3 i Malta 7,4 odsto.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis