Novac

Nastavlja se rast inflacije i u novembru: Proizvodi i usluge poskupeli 15,1 odsto na godišnjem nivou

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2022

-

12:27

Nastavlja se rast inflacije i u novembru: Proizvodi i usluge poskupeli 15,1 odsto na godišnjem nivou
Nastavlja se rast inflacije i u novembru: Proizvodi i usluge poskupeli 15,1 odsto na godišnjem nivou - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević, Lazar Lazarević, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Cene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju porasle su u Srbiji u novembru za 1,0 posto u odnosu na oktobar, a godišnje za 15,1 procenat, prema današnjim konačnim podacima Republičkog zavoda za statistiku.

U poređenju sa decembrom 2021. godine, inflacija je u novembru zabeležila rast od 14,6 odsto.
Prema statističkim podacima, u novembru su na mesečnom nivou najviše porasle cene restorana i hotela, za 1,7 posto, zatim  odeće i obuće za 1,3 procenta i hrane i bezalkoholnih pića za 1,2 odsto.

Stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva, transport i oprema za stan i tekuće održavanje poiskupeli su za  po 1,0 posto, alkoholna pića i duvan, rekreacija i kultura, zdravlje i  obrazovanje za po 0,5 odsto, a komunikacije za 0,1 procenat. Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Šta je najviše poskupelo?

U proteklih godinu dana, prema najnovijim podacima RZS, poskupela čvrsta goriva, čak 49,4 odsto, a druga grupa proizvoda koji beleže rekordna poskupljenja su mleko, sir i jaja sa rastom cena od 41,3 odsto.Riba je skuplja 25,9 odsto u donosu na novembar prošle godine, dok je cea stambene rente veća  za 30,1 odsto. Hleb, žitarice i meso koštaju oko 19 odsto više nego prošle godine.

Poskupljenje beleže i ugostiteljski objekti i to usluge smeštaja za 37 odsto, dok je račun u restoranima i kafićima sada veći za 18,5 odsto. 

Euronews/Slaven Dimitrić

 

Novine i časopisi u proseku koštaju oko 35,4 odsto više dok je kancelarijski materijal skuplji za 27,7 odsto. I predmeti za ličnu negu, kao i usluge frizerskih i kozmetičkih salona su skuplje od 17 do 24 odsto.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis