Novac

Pomorci traže da se ponište privremena rešenja o naplati poreza: "Nismo frilenseri"

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2023

-

09:53

Pomorci traže da se ponište privremena rešenja o naplati poreza: "Nismo frilenseri"
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Udruženje pomoraca Srbije saopštilo je danas da je u otvorenom pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predložilo da se ponište sva privremena rešenja o naplati poreza od 2017. godine za pomorce, kao i njihova naplata do pronalaska odgovarajućeg modela do čega bi se došlo dogovorom.

Pomorci u pismu predsedniku takođe predlažu da se formira radna grupa koju bi činili predstavnici iz oblasti pomorstva i lađarstva i nadležnih ministarstava, kao i da se napravi model oporezivanja pomoraca po uzoru na već postojeće modele u drugim državama.

Takođe i da se odredi finalni datum za dogovor modela i početak naplaćivanja. Udruženje pomoraca ističe da model oporezivanja koji je trenutno primenjen u Srbiji za njih nije prihvatljiv te da je Zakon po kome je urađena poreska kalkulacija, napravljen za frilensere, a da oni nisu frilenseri.

"Frilenseri žive i rade u Srbiji 365 dana u godini. Pomorci su pre svega odvojeni od porodice, naša deca veći deo života odrastaju bez nas", navode pomorci.

Dodaju da se potpuno slažu sa tim da bi trebalo da postanu deo poreskog, socijalnog i zdravstvenog sistema Srbije, ali da se to uradi na način koji bi uvažio njihov specifičan položaj.

Podsećaju da su pomorci u prethodnim državama SFRJ i SRJ bili prepoznati kao visoko rizično zanimanje, kao i da je stvaranjem državne zajednice Srbija i Crna Gora, oblast pomorstva prepuštena na uređenje Crnoj Gori, dok je u Srbiji potpuno zanemarena, uz objašnjenje da više ne postoje pomorske kompanije na našoj teritoriji. 

To je, ističu iz Udruženja pomoraca, bilo pogrešno jer iako su kompanije "Beoplov", "Jugooceanija" i "Prekookeanska plovidba Bar" prestale da postoje, ostali su pomorci koji su nastavili posao na stranim kompanijama. 

Dodaju da je broj pomoraca u Srbiji narastao u poslednjih 20 godina sa porastom broja putničkih brodova u svetskoj floti.
 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Jovan

20.01.2023 00:49

Poreska uprava čak i u 2023. šalje privremena poreska resenja koja se odnose na 2017. Dakle, potpuno nezakonito, jer je prošlo više od 5 godina, potraživanje za porez je zastarilo. A inace su pomorci nerezidenti jer provode duže od 183 dana van Srbije i nigde druge na svetu pomorci ne plaćaju porez.

Biznis