Novac

Rate kredita biće još skuplje: ECB ponovo podigla referentne kamatne stope i najavila novo povećanje u martu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/02/2023

-

14:24

Rate kredita biće još skuplje: ECB ponovo podigla referentne kamatne stope i najavila novo povećanje u martu
Rate kredita biće još skuplje: ECB ponovo podigla referentne kamatne stope i najavila novo povećanje u martu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska centralna banka odlučila je danas da podigne tri ključne kamatne stope ECB za 50 baznih poena i očekuje da će ih dalje podizati, saopšteno je iz ECB. Kako su naveli, Izvršni odbor je zadržao kurs u značajnom podizanju kamatnih stopa stabilnim tempom i njihovom održavanju na nivoima koji su dovoljno restriktivni da osiguraju blagovremeni povratak inflacije na njen srednjoročni cilj od 2 odsto.

Kako su naveli, s obzirom na inflatorne pritiske, Izvršni odbor namerava da podigne kamatne stope za još 50 baznih poena na svom sledećem sastanku o monetarnoj politici u martu, a zatim će proceniti dalji put svoje monetarne politike.

"Održavanje kamatnih stopa na restriktivnim nivoima će tokom vremena smanjiti inflaciju smanjenjem tražnje, a takođe će se zaštititi od rizika stalnog pomeranja inflatornih očekivanja naviše. U svakom slučaju, buduće odluke o kamatnim stopama Izvršnog odbora će i dalje zavisiti od podataka i slediti pristup od sastanka do sastanka", saopštili su iz ECB.

Evropska centralna banka je u julu prvi put posle 11 godina podigla ključne kamate za 50 baznih poena, da bi sa ovim trendom nastavila i u septembru, oktobru i decembru.

Nova odluka ECB znači da će se dodatno uvećati rate kredita, ali ukazuje i da borba protiv inflacije nije završena uprkos nekim obećavajućim znacima u poslednje vreme. Podizanje referentnih kamatnih stopa za sada je najjače oružje centralnih banaka u borbi protiv inflacije. I dalje je zadatak ekonomista i onih koji donose monetarne odluke da istovremeno poskupi novac, ali i da se ne zaustavi privreda.

Građani Srbije koji otplaćuju rate kredita u evrima osetili su prethodnih meseci restriktivne mere monetarne politike Evropske centralne banke, jer su nekima rate za stambene kredite uvećane i više od 100 evra. Iako bankari kažu da se skok kamata ECB ne preliva direktno i na euribor, koji čini deo promenljive kamatne stope većine stambenih kredita u Srbiji, on je od početka krize porastao za više od 3,3 odsto. Krajem 2021. i početkom 2022, šestomesečni euribor je iznosio oko -0,5 odsto, a trenutno je oko 2,8 procenata. Drastično je poskupelo i zaduživanje, jer su se pre krize stambeni krediti dobijali sa kamatom oko 3 procenta, sada je ona udvostručena i iznosi i više od 6 odsto.

FED nastavlja trend povećanja kamate

Zvaničnici Federalnih rezervi ostvarili su u sredu osmi put povećali kamatne stope za godinu dana dok istovremeno kažu da nastavljaju borbu protiv brze inflacije. Kamatne stope koje su povećane za četvrtinu poena podići će ukupnu referentnu stopu na nivo između 4,50 i 4,75 odsto. 

Glasanje je bilo jednoglasno i zvaničnici su ponovili da će "tekuća" promena kursa biti odgovarajuća. U saopštenju Federalnih rezervi navodi se da je inflacija "donekle popustila".

"Najnoviji pokazatelji ukazuju na skroman rast potrošnje i proizvodnje. Porast radnih mesta je snažan poslednjih meseci, a stopa nezaposlenosti je ostala niska. Inflacija je donekle smanjena, ali je i dalje povišena", stoji u saopštenju.

Navode da rat Rusije protiv Ukrajine izaziva ogromne ljudske i ekonomske teškoće i da doprinosi povećanju globalne neizvesnosti. Komitet predviđa da će tekuća povećanja ciljanog raspona biti odgovarajuća kako bi se postigao stav monetarne politike koji je dovoljno restriktivan da vrati inflaciju na 2 procenta tokom vremena.

"Prilikom utvrđivanja obima budućih povećanja ciljanog raspona, Komitet će uzeti u obzir kumulativno zaoštravanje monetarne politike, zaostajanja sa kojima monetarna politika utiče na privrednu aktivnost i inflaciju, kao i ekonomska i finansijska kretanja", saopštio je FED.

Inače, u pitanju je najmanje prilagođavanje od marta uzimajući u obzir da su Federalne rezerve dizale troškove zaduživanja najbržim tempom od osamdesetih godina prošlog veka, dok su zvaničnici pokušavali da "ohlade" privredu i smanje inflaciju usporavanjem potražnje potrošača i preduzeća.

Podsetimo, američke Federalne rezerve (FED) podigle su polovinom decembra referentnu kamatnu stopu na najviši nivo u poslednjih 15 godina. U skladu sa tržišnim očekivanjima, Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) izglasao je tada povećanje stope na prekonoćne pozajmice za pola procentnog poena na raspon između 4,25 i 4,5 posto. Tada je prekinut niz od četiri uzastopna podizanja ključne kamate za po tri četvrtine poena, što su bili najagresivniji politički potezi od ranih osamdesetih. Zvaničnici FED-a su nagovestili da očekuju da će kamate ostati povišene tokom naredne godine i da neće biti smanjenja do 2024. 

Zvaničnici su prethodnih meseci izjavljivali da kvota ili procenjena "terminalna stopa" na kojoj će se kamate zaustaviti iznosi 5,1 odsto, prema FOMC-ovom "tačkastom grafikonu" očekivanja pojedinačnih članova tog tela.

Komentari (0)

Biznis