Novac

Akcije evropskih banaka beleže padove: Da li će sada morati da se "gasi požar" i u "Dojče banci"

Komentari

Autor: Bloomberg Adria / Euronews Srbija

29/03/2023

-

07:01

Akcije evropskih banaka beleže padove: Da li će sada morati da se "gasi požar" i u "Dojče banci"
Dojče banka - Copyright Tanjug AP/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Delovalo je kao da su se potresi na bankarskom tržištu primirili posle turbulentnih dešavanja u Sjedinjenim Američkim Državama, ali su krajem prošle nedelje stigle vesti da su, posle krize u švajcarskoj Credit Suisse, u kojoj je požar ugašen, oslabile akcije još nekoliko evropskih banaka. Dojče banka (Deutsche Bank)  je oslabila čak 15 odsto u petak, što je najveći pad od prvih dana pandemije u martu 2020, pre nego što je smanjila gubitke. Rivalska Commerzbank AG, španska Banco de Sabadell SA i francuska Societe Generale SA takođe su zabeležile strme padove.

Deonice Dojče banke porasle su za 5,4 odsto na današnjoj evropskoj berzi, dok su troškovi osiguranja njenog duga usled nesolventnosti pali nakon objave analitičara da je stanje u njoj stabilno. Akcije ove nemačke banke porasle su na današnjem trgovanju, što je uticalo na vrednost indeksa Stoxx 600 koji je imao najbolji izgled na današnjoj berzi, a Bloomberg je preneo da su pored ove banke, porasle deonice još nekoliko nemačkih banaka.

Kako mediji navode, još je nepoznato šta je prouzrokovalo pad akcija ove banke, a pretpostavlja se da su se hedž fondovi, koji koriste tehniku kupoprodaja u budućnosti po definisanim cenama, usmerili na Dojče banku nakon što su propale akcije Credit Suisse i još tri američke banke.

Analitičari: Dojče banka nije "slaba karika"

"Dojče banka nije "slaba karika" u evropskom bankarskom sektoru", napisao je analitičar kompanije Kepler Ševreuks Nikolas Peen, ističući da banka ima "čvrste" temelje. Evropski regulatori su naterali banke da umanje finansijski rizik i poboljšaju svoj kapitalni položaj, što je rezultiralo zdravijim bilansom stanja u odnosu na globalnu finansijsku krizu 2008. godine, a poboljšanje na finansijskom tržištu odrazilo se na kreditnu sposobnost nemačke banke.

"Dojče banka je u poslednjih nekoliko godina smanjila rizike i usmerila svoj poslovni model ka internom cilju kako bi generisala manji finansijski rizik i veći nivo profita", rekao je analitičar "Oddo BHF" Roland Pfender nakon što je porastao kredibilitet ove banke.

Povećanje cena akcija usledilo je nakon što je nemački kancelar Olaf Šolc izjavio da nema razloga za zabrinutost zbog ove banke. On je rekao da se Dojče banka temeljno reorganizovala i modernizovala svoj poslovni model i da je vrlo profitabilna, dodavši da nema osnova za spekulacije o njenoj budućnosti.

Široko rasprostranjeni pad podriva nade među vlastima da će spasavanje Credit Suisse Group AG  uz posredovanje vlade stabilizovati bankarski sektor. Regulatorni i izvršni organi su cele prošle nedelje nastojali da uvere trgovce o zdravlju bankarske industrije. Centralne banke, od Federalnih rezervi do Banke Engleske, prošle nedelje su još jednom podigle kamatne stope, zadržavajući težište na inflaciji usred nade da su najgora finansijska previranja prošla.

Deutsche Banka je došla u fokus, jer je trenutna zabrinutost oko stanja u toj industriji oborila cenu njenih akcija najviše u poslednje tri godine. Banka je poslednjih godina u krizi, ali je uspela da se oporavi. U petak je najavila raniji otkup obveznica, a kako piše Bloomberg Adria, takvi koraci se obično prave kako bi se investitorima poslao signal poverenja u bilanse, ali kretanje cene akcije kao da pokazuje da ta poruka nije primljena na pravi način.

Ta banka je najveći gubitnik u sklopu evropskog indeksa akcija bankarskog sektora koji je pao za 5,7 odsto. I druge banke poput nemačkog Commerzbanka, španske Banco de Sabadell i francuske banke Societe Generale takođe su osetile pad deonica. Ovaj pad narušava nade da će spasavanje Credit Suissea stabilizovati situaciju oko bankarskog sektora.

Kako navodi Bloomberg, Deutsche Bank AG je opao najviše za tri godine, a troškovi osiguranja njegovog duga od neizmirenja obaveza su porasli, u rasprodaji koju su analitičari Citigroup Inc. opisali kao neracionalnu. 

NBS: Bez rizika zbog pada evropskih banaka

Dok su globalna finansijska tržišta spremna za još jednu nedelju nestabilnosti, u Narodnoj banci Srbije kažu da pažljivo prate kretanja i sve pokazatelje i tvrde da nema izloženost ka evropskim bankama koje su doživele veliki pad krajem prošle nedelje.

"Narodna banka Srbije ne plasira devizne rezerve u navedene banke (Deutsche Bank AG, Commerzbank AG i Societe Generale SA), niti one ispunjavaju kriterijume za plasiranje sredstava deviznih rezervi u njih. S nekim od ovih banaka NBS ima uspostavljene korespondentske odnose, koji podrazumevaju obavljanje poslova platnog prometa sa inostranstvom", rekli su u NBS za Bloomberg Adria.

profimedia

 

Bruto devizne rezerve NBS na kraju februara iznosile su 21,2 milijarde evra, što je najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca od kada se prate podaci na ovaj način (od 2000. godine). U toku februara bruto devizne rezerve povećane su za 282,9 miliona evra.

Iz centralne banke kažu da pažljivo prate sva dešavanja na međunarodnim finansijskim tržištima i da će  reagovati, kao i do sada, adekvatno i u skladu sa okolnostima kako bi se u najvećoj mogućoj meri zaštitile devizne rezerve od potencijalnih poremećaja i volatilnosti, iako je njihova sigurnost i likvidnost na izuzetno visokom nivou i ulažu se prilično konzervativno.

"NBS je postavila visoke kriterijume za plasiranje deviznih rezervi i sa stanovišta kreditnog rizika, i sa stanovišta raspoložive aktive, izdavalaca i banaka u koje je moguće ulaganje, koje redovno procenjuje i po potrebi koriguje u skladu sa okolnostima na tržištima", poručuju iz NBS.

Brodnjak: Evropske banke ne možemo poistovećivati sa američkim

Predsednik uprave NLB Grupe Blaž Bronjak je, kako prenosi Seebiz, na konferenciji u okviru Dana slovenskog tržišta kapitala ukazao da je neophodno stišavanje panike oko bankarskog sektora.

"Senzacionalizam oko toga ko će biti sledeći posle Credit Suissea i hoće li to možda biti Deutsche Bank nikome ne koristi. Zamislite šta to znači za Deutsche Bank koja je u poslednjih nekoliko godina učinila puno da se restrukturira i pozicionira kao ozbiljna banka. Ako Deutsche Bank padne, to će značiti teret od 200 do 300 milijardi evra za nemačke javne finansije. Kome je u interesu dizanje panike", rekao je Brodnjak.

Tanjug AP/Michael Probst

 

On je istakao da rizične američke banke ne možemo poistovećivati sa srednjeevropskim, jer je reč o dva paralelna sveta bankarske industrije. Objasnio je da su američke banke globalne i da se znatno više zadužuju na međunarodnim tržištima, dok su srednjeevropske poslednjih godina vrlo strogo kontrolisane od strane ECB-a i da se refinansiraju vlastitim novcem. Kao značajnu razliku u odnosu na banke u SAD, prvi čovek NLB-a je naveo i da srednjeevropske banke ne finansiraju startap kompanije ili kripto projekte.

"Izdajemo obveznice na međunarodnim tržištima, jer nam tako nalaže propis. Ojačali smo i kapitalnu snagu, danas je adekvatnost kapitala gotovo 20 odsto, što je znatno iznad minimalnih zahteva. Likvidnost je takođe na visokom nivou, što se odnosi na srednjeevropski bankarski sektor u celini", rekao je Brodnjak.

On je rekao da je odnos između kredita i depozita preko 60 posto i objasnio da to znači da sve  banke imaju visoke rezerve likvidnosti, koje su deponovane ili u gotovini - u bilansima kod centralnih banaka - ili u državnim obveznicama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis