Privreda

Čadež: Zajedničko tržište rada Otvorenog Balkana odgovor na potrebe privreda regiona

Komentari

Autor: Tanjug

22/01/2024

-

16:13

Čadež: Zajedničko tržište rada Otvorenog Balkana odgovor na potrebe privreda regiona
Marko Čadež - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Tehnički protokoli danas potpisani u Skoplju omogućiće uspostavljanje i početak funkcionisanja zajedničkog tržišta rada Otvorenog Balkana i najbolji su odgovor na potrebe privrede regiona, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Prema njegovim rečima, uspostavljanje zajedničkog tržišta rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koje startuje 1. marta, doneće višestruke koristi građanima, privredi i ekonomiji regiona u celini.

"Građani će bez posebnih procedura moći da se zapošljavaju u druge dve države pod istim uslovima kao i državljani tih zemalja, a kompanije, lokalne i strane, koje posluju u zemljama Otvorenog Balkana biće u prilici da nedostajuće kadrove pronađu na susednom tržištu, bez papiroloških i institucionalnih barijera", objasnio je Čadež.

Kako se navodi u saopštenju PKS-a, predsednik tog udruženja privrednika je naglasio da mogućnost da se zaposle u zemljama okruženja smanjiće i potrebu i želje naših ljudi da odlaze van regiona, a ublažiće i ogroman problem odliva kadrova.

U Skoplju su danas u okviru inicijative Otvoreni Balkan potpisana dva protokola - Protokol o povezivanju šeme elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana i Protokol o sprovođenju Sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržštu rada na Zapadnom Balkanu. 

Sporazume je u ime srpske strane potpisao držvni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković, a ispred Albanije i Severne Makedonije predstavnici nadležnih ministarstava. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis