Privreda

Nazire se rešenje problema nenaplativih kredita: Ministarstvo finansija priprema portfolio problematičnih potraživanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/11/2021

-

14:24

Nazire se rešenje problema nenaplativih kredita: Ministarstvo finansija priprema portfolio problematičnih potraživanja
Nazire se rešenje problema nenaplativih kredita: Ministarstvo finansija priprema portfolio problematičnih potraživanja - Copyright Ministarstvo finansija

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je posvećena rešavanju višedecenijskog problema sa problematičnim potraživanjima do kraja sledeće godine, a u procesu pripreme je novi, preostali portfolio potraživanja, nominalne vrednosti minimum pola milijarde evra, izjavio je v.d. pomoćnika ministra finansija Ognjen Popović u uvodnom obraćanju na otvaranju NPL Foruma za Jugoistočnu Evropu, koji je održan u hotelu Hyatt Regency u Beogradu. On je istakao da očekuje da će ovaj portfolio resosrno ministartsvo objaviti zvanično u prvom kvartalu naredne godine.

"Prodaja tog preostalog portfolija deo je šire strategije koju smo razradili sa Agencijom za osiguranje depozita i sa našim savetnicima, a koja predviđa potpuno rešavanje ovog višedecenijskog problema do kraja sledeće godine“, naveo je Popović.

On je istakao da je bruto pokazatelj NPL danas ispod pretkriznog nivoa i da je u septembru iznosio 3,55 odsto (stanovništvo 3,9 procenata, a privreda 2,9 odsto). NPL je krajem marta 2020. godine iznosio 4 odsto, privreda 3,1 procenata, a stanovništvo 4,1 odsto. Pre primene Strategije ovaj pokazatelj je iznosio 22,25 procenata, a za šest godina došlo je do impresivnog smanjenja od 18,73 procenata.

Popović je napomenuo da uprkos izazovima koje je donela pandemija virusa korona, Vlada Srbije, njene institucije, banke i industrija u celosti nisu stali i da su u najizazovnijem periodu postignuti odlični rezultati.

Popović: Sprečili smo krizu likvidnosti

Rekao je da su sprovedena tri paketa ekonomskih mera podrške privredi i građanima, koji su ukupno vredni oko osam milijardi evra, odnosno oko 17 odsto BDP-a, čime je u teškim vremenima, data značajna pomoć građanima Srbije i našoj privredi.

"Time smo sprečili krizu, očuvali smo našu privredu i naše kompanije", naveo je on.

Popović je objasnio da su dve garantne šeme namenjene isključivo privatnom sektoru, u okviru mera podrške privredi, sprečile povećanje likvidnosti privrednih subjekata.

"Država je prvi put u istoriji, sa Narodnom bankom Srbije i komercijalnim bankama, implementirala portfolio garancija namenjen isključivo privatnom sektoru. To je sprečilo krizu likvidnosti, koja je mogla da dovede do krize solventnosti. Kada pogledamo našu privredu danas, njena struktura ostala je prilično slična pretkriznom periodu, a ako pogledamo indikatore NPL-ova na tržištu nema neke velike promene, čak imamo i bolje rezultate", rekao je on.

Naveo je da je prema informacijama od 31. oktobra 2021. godine, svih 2,5 milijardi evra iz prve garantne šeme raspodeljeno bankama, od čega je isplaćeno 2,2 milijardi evra.

Ministarstvo finansija

Ognjen Popoivić, v.d. pomoćnika ministra finansija

"Na ovaj način sprečili smo rast problematičnih potraživanja, održali smo makroekonomsku stabilnost i što je možda najbitnije uspotavili smo most poverenja između države, privrede i građana. Danas i građani i privreda mogu da se oslone na to da će država da reaguje na svaku krizu, ukoliko se za to ukaže potreba", rekao je Popović.

On je naveo da sve to ne bi bilo moguće da Vlada Republike Srbije 2015. godine nije započela proces odlučnog rešavanja problematičnih potraživanja, koji i dalje traje i koji predstavlja jedan od stubova finansijske stabilnosti.

"Potpuno je promenjen regulatorni okvir, unapređene su i ojačane institucije, pre svega Agencija za osiguranje depozita i Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Kroz set konkretnih mera bruto NPL je počeo da se smanjuje. Nakon isteka strategije 2018. godine, nastavljene su aktivnosti, a najveći uspeh je bila prodaja portfelja potraživanja Republike Srbije", rekao je Popović

On je napomenuo da je nakon uspešno prodatog portfelja iz 2019. godine za 242 miliona, veliki portfolio nominalne vrednosti 1.8 milijardi evra, koji je objavljen tačno pred krizu u septembru 2019. godine, uspešno sproveden i realizovan u jeku pandemije.

"Ove godine zatvorili smo tu transakciju, čime smo ostvarili sjajan rezultat - bruto nivo NPL-ova niži je nego u pretkriznom periodu“, rekao je on i zaključio da su sve mere koja je država preduzela dobro definisane, da su dale rezultate, kao i da je industrija dala veliki doprinos, jer ni u jednom trenutku nije stala i konstantno daje veliku podršku u rešavanju problematičnih potraživanja", rekao je v.d. pomoćnika ministra finansija.

Preporuka za vas

Mali: Deo garatne šeme DFC od 400 miliona dolara biće dostupan privrednicima do kraja godine
Do kredita samo uz nekoliko klikova, umesto dosadašnjeg čekanja ispred šaltera

Komentari (0)

Biznis