Privreda

Fijat zaposlenima nudi tromesečni posao u Slovačkoj - radnici zabrinuti za opstanak fabrike u Kragujevcu

Komentari

Autor: Z. R.

09/02/2022

-

15:44

Fijat zaposlenima nudi tromesečni posao u Slovačkoj - radnici zabrinuti za opstanak fabrike u Kragujevcu
AP/Darko Vojinović - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Radnici kragujevačkog Fijata dobili su ponudu za odlazak na tromesečni rad u Slovačku, a sindikati traže da odlazak zaposlenih bude na dobrovoljnoj bazi i insistiraju na poštovanju zakona kada je u pitanju privremeni rad u inostranstvu. Predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić je za Euronews Srbija potvrdio da su radnici dobili usmene ponude za odlazak na poslovni put, ali ukazuje da sindikalne organizacije nisu dobile informaciju o uslovima odlaska i rada u fabrici u Trnavi.

On ukazuje da ovaj potez rukovodstva predstavlja jasnu poruku da ova kompanija, čijih se 33 odsto kapitala nalazi u državnom vlasništvu, ne namerava da širi proizvodnju u Srbiji, kao ni da nema mnogo izgleda da počne proizvodnja novog modela automobila. Ristić kaže da se i dalje ne zna ništa zvanično o budućnosti kragujevačke fabrike i da u ovom trenutku zaposleni rade samo četiri do pet dana u toku meseca.

"Nemamo ništa protiv da odu radnici koji žele, ali se ništa pouzdano ne zna. Jedna grupa od devet radnika je bila ranije i oni nisu zadovoljni. Sada navodno nude drugačije uslove. Nas još više brinu ovi koji ostaju, jer smatramo da je slanje zaposlenih u inostranstvo znak da fabrika ovde neće raditi punim kapacitetom", kaže Ristić.

AP/Darko Vojinović

 

Saša Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata u Fijatu, za Euronews Srbija kaže da bi situacija trebalo da se razjasni u utorak, kada očekuje sastanak sa rukovodstvom fabrike i napominje da je tražio prijem i u gradskoj upravi u Kragujevcu.

"Zabrinuti smo za budućnost radnika koji odlaze, ali i onih koji ostaju i tražimo odgovore od nadležnih. Trenutno se rade samo vozila za poznatog kupca i bukvalno svako koje uđe u proces montaže je već prodato i plaćeno. Ovaj model se proizvodi već deset godina i jasno je da je potražnja za njim jako mala, jer se modeli obnavljaju na tri do četiri godine", navodi Đorđević.

On kaže da su radnici prošle godine ukupno bili angažovani oko 50 dana, a da za sve dane kada ne rade dobijaju 65 odsto zarade. takva situacija, kaže, tarje predugo, od marta 2020. godine.

"Mala zainteresovanost za Slovačku"

Predsednik Granskog sindikata metalaca "Nezavisnost" u kragujevačkom Fijatu Zoran Stanić je rekao da je veoma mala zainteresovanost radnika za odlazak u Slovačku, iako su ovog puta ponuđeni mnogo bolji uslovi. Kako je izjavio za Tanjug, u odnosu na prošli put kada je bilo i pritisaka na zaposlene, ova ponuda je dosta povoljnija, kada su u pitanju uslovi rada i plaćanja.

"Svega nekoliko radnika je izrazilo interesovanje da ide u grad Trnava u Slovačkoj da radi u tamošnjoj fabrici. Jesu ovog puta znatno bolji uslovi, nego ranije, jer zaposleni koji se odluče da odu, pored mesečne neto plate od 660 evra, dobijaju i bonus u iznosu od 5.580 evra, u dve rate, od kojih je prva 2.200 evra pri odlasku, a druga kada se vrate u iznosu od 3.380 evra", naveo je Stanić.

AP/Darko Vojinović

 

Takođe, imaju pravo na jedan dolazak kući mesečno o trošku fabrike. Stanić napominje da, i pored svega, radnici ne žele da idu.

"Dobili smo informacije da su poziv za Slovačku dobijali čak i radnici obezbeđenja i drugi zaposleni koji nemaju nikakvo iskustvo u radu na proizvodnoj liniji. Nije to lak posao, stojite u specifičnom položaju osam sati dnevno", objašnjava Stanić.

Fijat 500L je već godinama jedini model koji se proizvodi u kragujevačkoj fabrici u Srbiji. Iako je budućnost ove fabrike neizvesna, menadžment još ne izlazi u javnost sa zvaničnim informacijama o novom modelu, kome se svi nadaju i koji bi zagarantovao budućnost fabrike i radnih mesta za nekoliko stotina ljudi, koji u ovom trenutku primaju 65 odsto plate.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis