Privreda

Priština uvela "antidamping mere" za blokove i koncentrat iz centralne Srbije

Komentari

Autor: Reporteri / Kosovo onlajn

30/04/2022

-

10:05

Priština uvela "antidamping mere" za blokove i koncentrat iz centralne Srbije
Skladište robe - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Kosova Rozeta Hajdari donela je odluku o "antidamping" merama za dve vrste prozvoda iz Srbije, prenosi Reporteri. Reč je o zaštitnoj meri od četiri centa po kilogramu pri uvozu svih vrsta koncentrata za životinje i živine, kao i za građevinske blokove koji se kupuju iz Srbije.

Nakon tržišnih istraživanja Odeljenja za trgovinu, kako je navela, "ustanovljeno je da se ova roba na tržištu Kosova prodaje po nižoj ceni" nego na tržištu centralne Srbije.

Ove odluke usledile su na zahtev udruženja proizvođača građevinskog materijala i kosovskih proizvođača i predloga Komisije za procenu uvoznih obaveza. Antidamping je zaštitna mera za uvoz proizvoda koji su pod istragom, nakon žalbi kosovskih kompanija.

Podsetimo, Vlada Kosova koju je predvodio tadašnji premijer Ramuš Haradinaj, u novembru 2018. uvela je carinu od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine – koje ga ne priznaju, da bi, kako je kazao, jačali lokalnu proizvodnju, privredu i državnost južne srpske pokrajine. Takse su ukinute tek u martu 2020. godine.

profimedia

 

"Plasman robe u ovu južnu srpsku pokrajinu u 2021, iznosio je 404 miliona evra i bio je za 60,05 procenata veći nego 2020. U poređenju sa 2017. plasman je manji za 8,1 odsto. U protekloj godini došlo je i do znatnih pozitivnih promena kada je reč o dopremi tamošnjih proizvoda na tržište Srbije. Doprema iz južne srpske pokrajine u 2021, iznosila je 40,9 miliona evra, što je povećanje od 61,3 odsto u poređenju sa 2020", objavila je Politika.

Tokom prošle godine broj privrednih subjekata koji su poslovali s Kosovom bio je 2.564, dok je 2017. iznosio 2.882, kada nisu bile u primeni takse od 100 odsto.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis