Privreda

Čadež: Srpska privreda još ne oseća efekte krize u Ukrajini, ali je potreban oprez

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2022

-

12:59

Čadež: Srpska privreda još ne oseća efekte krize u Ukrajini, ali je potreban oprez
Marko Čadež - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da srpska privreda trenutno ne oseća efekte ukrajinske krize, ali da se mora spremiti za ono što će nastupiti.

"Raste izvoz u martu i aprilu, industrijska proizvodnja je u porastu, ali moramo da budemo oprezni. Jer krize dolaze korak po korak. Kako se stvari odvijaju na globalnom tržištu, cene hrane, energenata, logistički problemi u lancima snabdevanja čini mi se da ćemo sigurno osetiti globalnu krizu na jesen ove godine. Koliko će to trajati ne zavisi od nas“, rekao je Čadež pred otvaranje konferencije "Obnovljivi izvori energije - prilika i mogućnosti za Srbiju i Izrael" u PKS-u.

Čadež je ocenio da za sada ekonomski podaci nisu loši, ali da ne treba da nas zavaraju, već da vidimo kako da se obezbedimo da što bolje uđemo u krizu kada dođe do ozbiljnijih poremećaja na globalnom tržištu.

On je rekao da izvoz u Rusiju još uvek teče, mada sa ozbiljnim logističkim poteškoćama. Ocenio je da je rusko tržište važno, ali ne kao EU, jer svega četiri odsto srpskog izvoza ide u Rusiju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis