Privreda

Čadež o drastičnom padu izvoza u Rusiju: Poskupeo transport, roba putuje i po mesec dana uz stalnu promenu ruta

Komentari

Autor: Kurir / Euronews Srbija

08/05/2022

-

11:52

Čadež o drastičnom padu izvoza u Rusiju: Poskupeo transport, roba putuje i po mesec dana uz stalnu promenu ruta
Marko Čadež - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je da je posle izbijanja rata u Ukrajini u februaru, vrednost izvoza iz Srbije u Rusiju smanjena idućeg meseca za četvrtinu, a da su izvezene količine robe za 38 odsto manje u odnosu na mart 2021. 

Čadež je za današnji Kurir rekao i da je drumski prevoz robe do Rusije danas znatno skuplji – 70 do 100 odsto u odnosu na početak godine, a za neke proizvode i više.

"Roba do ruskih kupaca putuje dvostruko duže nego ranije – i po mesec dana, uz stalnu promenu ruta uz veliku neizvesnost šta kamione očekuje na graničnim prelazima iz EU ka Rusiji i Belorusiji, na kojima se zadržavaju i po sedam do deset dana", rekao je predsednik PKS.

Čadež je objasnio da platni promet za sada funkcioniše, ali da je često usporen zbog pojačanih kontrola, kao i da je sa svakim novim paketom sankcija EU sve više ruskih banaka isključenih iz Svift (SWIFT) mreže.

"Zbog nemogućnosti osiguranja robe pri transportu, potencijalnih teškoća u naplati kompanijama i rizika od pogoršavanja uslova trgovine, savetujemo maksimalni oprez prilikom izvoza, posebno većih količina robe", naglasio je Čadež.

Tanjug/Jaroslav Pap, Ivan Nikolić profimedia

 

Istakao je da se ruska rublja stabilizovala u poslednje dve nedelje, odnosno da se vratila na nivo pre ukrajinske krize, što “nije nebitno za konkurentnost naših proizvoda na tamošnjem tržištu".

Podsetimo, sa oko milijardu evra izvoza u 2021. godini tržište Rusije i Ukrajine je značajno za Srbiju, a oko 85 odsto se odnosi na izvoz u Rusiju. Sa druge strane, za privredu Srbije je važan uvoz energenata i ruda iz ove dve zemlje. Sa obe zemlje se ostvaruje deficit u razmeni roba. U pogledu razmene usluga za prošlu godinu, Srbija izvozi robu vrednu 250 miliona evra u Rusiju i 40 miliona evra u Ukrajinu. Sa obe zemlje se ostvaruje suficit u razmeni usluga.

Iz Srbije u Ukrajinu izvozi skoro 300 firmi, a uvozi više od 750. U Rusiju izvoze 764 kompanije, dok ih 1. 280 uvozi. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis