Privreda

Okončan protest radnika Fijata u Beogradu, u subotu sastanak s Vučićem

Komentari

Autor: Eurnews Srbija

22/06/2022

-

13:12

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Radnici Fijata koji su od 13 časova blokirali auto-put koda Sava centra, razišli su se nakon 18 časova, a saobraćaj je ponovo krenuo u obe trake. 

Oni su prethodno dobili ponudu da se s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sastanu u subotu u devet ujutro, a kako je za Euronews Srbija rekao Saša Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata Fijata, njima je sekretar predsednikovog kabineta dao pisane garancije da će do susreta i doći.

 

Euronews/Nataša Bogović

 

Radnici Fijata traže da se ispune njihovi zahtevi, a pre svega da oni koji ne žele da rade u Fijatovim fabrikama u inostranstvu mogu da zadrže posao u Kragujevcu, kao i da se za one koji ostanu bez posla postigne dogovor o višim otpremninama.

Euronews TV

Radnici kragujevačkog Fijata blokirali su oko 13 časova obe trake auto-puta kod mosta Gazela na Novom Beogradu.

Oni su autobusima i automobilima stigli u glavni grad da, kako kažu, izraze nezadovoljstvo zbog načina na koji se rešava pitanje viška zaposlenih u preduzeću čiji je većinski vlasnik italijanska kompanija Stelantis, a manjinski Vlada Srbije. Istakli su i da ne prihvataju socijalni program koji im je ponuđen i da insistiraju da otpremnina za one koji napuštaju fabriku bude 1.000 evra po godini staža, a ne 200 evra kao što im nudi poslodavac.

Predstavnik radnika Đorđe Milojević kaže da su predstavnici radnika tražili da dođu sinoć ili jutros na sastanak u Vladu Srbije i da su insistirali da odbiju pisane garancije o uslovima koje Stelantis nudi, ali da iz Vlade Srbije nisu pristali na to.

Za Euronews Srbija je u kabinetu premijerke rečeno da su radnici odbili sastanak u Vladi Srbije danas u 16:30 časova. Na pitanje zašto taj sastanak nije mogao da se održi, MIlojević je za Euronews Srbija rekao: "Nije mogao zato što smo se mi sinoć čuli u pola osam sa Brnabić, pitali smo je da dođemo sinoć na sastanak, da ne bi došlo do ovoga. Nije prihvatila. Pitali smo je da dođemo jutros u sedam sati, pre polaska, da ne pođemo iz Kragujevca, da nam daju neke pisane garancije da će ispuniti naše zahteve. Ona je rekla da nam ne može dati pisane garacije i zato je došlo do ovoga".

Upitan šta je sa pozivom za sastanak u 16.30, on je dodao: "Ništa, i taj poziv nije problem, samo treba neko da nas pozove".

On je istakao da je prvi zahtev zaposlenih da ostanu da rade u fabrici u Kragujevcu i dodao da ne žele da idu u Slovačku. Naveo je da se minimalan broj radnika od oko 140 prijavio. 

"Tražimo normalan posao, a ne u propalim firmama u Kragujevcu. Tražimo otpremnine od 1.000 evra po godini staža za radnike Fijata", rekao je Milojević.

Zoran Miljković iz sindikata Fijat plastika je rekao da je premijerka zvala predstavnike radnika na pregovore, ali da "nije ispunila ono što je obećala, da im na jučerašnji dan da pisane garancije na njihove zahteve, da radnici sačuvaju radna mesta, a da oni koji trebaju dobiju dostojne otpremnine.

"Želimo dostojanstvene otpremnine za ljude koji odaze iz firme i da se nama obezbedi posao, ugovori na neodređeno kao u Fijatu što smo imali, prevashodno da ostanemo da radimo u Fijatu. Ako Fijat neće da nas zadrži, da nam se nađu normalne firme u Kragujevcu da se tu prebacimo bez prekidanja radnog staža i da nastavimo da radimo, ništa više", rekao je Miljković za Euronews Srbija.

Blokada je počela nekoliko minuta posle 13 časova, a demonstranti propuštaju vozila hitne pomoći i ostalih javnih službi. Iz pravca grada automobili se isključuju pre Sava centra i saobraćaj se odvija dosta usporeno, a pojedini vozači se vraćaju i u rikverc da bi došli do tog isključenja, dok je situacija u suprotnom smeru dosta gora i formirala se duga kolona automobila.

Prethodno su radnici u petak saopštili da su pregovori sa Vladom Srbije propali, dok je premijerka Ana Brnabić i juče ponovila da to nije tačno. Brnabić je istakla da su radnici umesto pregovora izabrali izlazak na ulicu, jer nisu sačekali da se završi proces prijave za rad u inostranstvu, nakon kojeg bi trebalo da dobiju novu ponudu za socijalni program. Predsednica Vlade Srbije je rekla da je pitanje otpremnina stvar međusobnih pregovora, a ne razgovora preko medija.

Euronews/Irena Vinulović

 

Zaposleni u Fijatu su protestovali i u ponedeljak, kada su na dva sata blokirali magistralni put Kragujevac-Kraljevo-Čačak i najavili da će, ukoliko Vlada Srbije ne ispuni njihove zahteve, doći u Beograd. U ponedeljak je istekao rok za prijavu radnika za dobrovoljni odlazak u fabrike u Italiju, Slovačku, Nemačku i Češku, ali ni menadžment Stelantisa, ni Vlada još nisu saopštili koliko se radnika prijavilo. Prema ranijim najavama, posla u njihovim pogonima van Srbije ima za oko 1.000 radnika, a u prvom krugu, do prošlog petka, se prijavilo samo 140 radnika, zbog čega je taj rok produžen do 20. juna. 

Šta Stelantis i Vlada Srbije nude?

Vlada Srbije i Stelantis su pre nekoliko dana saopštili da je utvrđen takozvani broj zaštićenih radnika, odnosno da je sada poznata struktura ljudi koji neće dobiti socijalni program, već će ostati zaposleni u Fijatu u Kragujevcu i u naredne dve godine.  Naveli su da će u tom procesu, biti zaštićene ranjive kategorije i žene i da će garantovati radna mesta onima koji se odluče za rad u inostranstvu. Potvrđeno je obavezivanje Stellantisa da će garantovati radna mesta zaposlenima FCA Srbija koji će provesti jedan period u inostranstvu nakon što se vrate u Srbiju, kao i da isti uslovi za rad u inostranstvu kao za FCA Srbija važe i za FCA Plastiku, Slobodnu zonu FAS, FAS Akademiju.

U zaštićene ranjive kategorije i žene spadaju: žene na trudničkom ili porodiljskom odsustvu, majke sa decom kojoj je potrebna posebna briga, samohrani roditelji maloletne dece (udovci/udovice), majke sa decom do 5 godina, žene u procesu vantelesne oplodnje i osobe sa teškim invaliditetom.

Što se tiče plana transformacije, Stellantis je unapredio program koji se tiče rada u inostranstvu (tokom perioda od 18 do 24 meseca) tako da će bonus za podršku zaposlenima za rad u inostranstvu biti isplaćen u dve rate, veći deo iznosa pre polaska, a niži po povratku u Srbiju. Tako će radnici koji se odluče za Slovačku primiće 11.000 unapred, a bonus od 6.000 evra biće im isplaćeno kada se vrate u Srbiju.

Vlada Srbije i FCA Srbija navode da će omogućiti zaposlenima da imaju bar tri perioda pauze tokom godine kako bi mogli da se vrate u Srbiju, kao i da će omogućavati da se zaposleni i njihove porodice periodično sastaju, organizovanjem redovnih autobuskih linija iz Kragujevca ka fabrikama u inostranstvu.

Radnici ukazuju da je najveći problem dug vremenski period koji bi trebalo da provedu u inostranstvu i navode da nisu upoznati sa uslovima kojima bi bili izloženi u Italiji ili Slovačkoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis