Privreda

Prodaju se akcije Elektroprivrede CG: Abazović najavio da bi novac mogao biti iskorišćen za kupovinu nikšićke železare

Komentari

Autor: Tanjug / Euronews Srbija

16/09/2022

-

10:12

Prodaju se akcije Elektroprivrede CG: Abazović najavio da bi novac mogao biti iskorišćen za kupovinu nikšićke železare
Prodaju se akcije Elektroprivrede CG: Abazović najavio da bi novac mogao biti iskorišćen za kupovinu nikšićke železare - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović, Unsplash, Logo

veličina teksta

Aa Aa

Elektroprivreda Crne Gore ponudila je na aukcijsku prodaju 10 procenata sopstvenih akcija po ceni od 4,49 evra po akciji. U odluci objavljenoj na Montenegro berzi navodi se da je ponuđeno 11,8 miliona akcija, te da će se aukcija održati 23. septembra.

Akcije se prodaju na osnovu odluke Odbora direktora EPCG od polovine avgusta, na šta je saglasnost dala Vlada Crne Gore. Pri ovoj prodaji biće primenjen metog prodaje akcija većem broju kupaca.

Vlada Crne Gore je pre dva dana dala saglasnost EPCG-u da proda na berzi svojih 10 odsto akcija, a u toj kupovini može učestvovati i izvršna vlast.

Premijer tehničke vlade Dritan Abazović krajem avgusta je sa EPCG razmatrao mogućnost da ta državna kompanija od novca dobijenog prodajom akcija kupi nikšićku železaru "Tosčelik", čiji radnici već duže vreme protestuju zbog odluke turskog vlasnika da proda fabriku i da im podeli otkaze.

Kako su pisale Vijesti, radnici Železare "Tosčelik" iz Nikšića razgovarali su pre nekoliko dana sa ministrom za kapitalne investicije vlade Crne Gore Evrinom Ibrahimovićem o predlogu da vlada otkupi to preduzeće od sadašnjeg vlasnika iz Turske.

Navodi se da su zaposleni u "Tosčeliku" predložili da Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) proda na berzi 10 odsto svojih akcija za 50 miliona evra, a da zatim vlada tim novcem kupi železaru, čija imovina vredi 20 miliona evra, kako bi radnici sačuvali radna mesta, piše podgoriški list.

Kako je navedeno, oni su od premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića ranije dobili obećanje da će država pomoći na taj način. Podseća se da su radnici nikšićke železare počeli da protestuju pre tri meseca, kada im je turski poslodavac najavio da će 229 njih iz proizvodnje ostati bez posla.

Napominje se da su im zatim uručeni otkazi i počela uplata otpremnina, iako je EPCG od "Tosčelika" tražila da radnici još dva meseca primaju plate, a da im se te zarade naknadno odbiju od otpremnina

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis