Privreda

Lučić: Telekom Srbija će ove godine ostvariti prihod veći od 1,5 milijardi evra zahvaljujući rastu broja korisnika

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2022

-

10:13

Lučić: Telekom Srbija će ove godine ostvariti prihod veći od 1,5 milijardi evra zahvaljujući rastu broja korisnika
Vladimir Lučić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je danas da će Telekom Srbija na nivou grupe u ovoj godini ostvariti prihod veći od milijardu i po evra i profit (EBITDA) veći od 550 miliona evra.

"Prema prvim rezultatima koje imamo, ostvarićemo bolje rezultate nego što smo očekivali, zahvaljujući rastu broju korisnika na internetu i televiziji i rastu prihoda u mobilnoj telefoniji. Naš prihod će biti veći od očekivanih milijardu i po evra kao grupe, a EBITDA - profit pre amortizacije i oporezivanja, biće veći od 550 miliona evra", rekao je Lučić Tanjugu.

Dodao je da se ostvaruje sve ono što je Telekom planirao kada je reč o povećanju prihoda i broja korisnika koji će tek doneti pravi prihod u budućnosti.

"Pre svega mislim na korisnike interneta i multimedije. Naša profitabilnost se povećava i izuzetno smo zadovojni trendom i finansijskim rezultatima koji će biti na kraju ove godine", naveo je Lučić.

"Premijer liga donela novi rast korisnika"

Napomenuo je da će rast broja korisnika Telekoma ostvaren ove godine tek doneti prave finansijske rezultate u 2023.

"Nama se značajnije povećao priliv novih korisnika u poslednjih pola godine zbog Premijer lige i ona nam je donela novi rast, koji će se tek sledeće godine stvarno videti na prihodu, u pravom iznosu. Tako da sledeće godine tek očekujemo pravo povećanje prihoda, ne samo u Srbiji nego i u BiH i Crnoj Gori", istakao je Lučić.

Podsetio je da je Telekom Srbija u oktobru pustio još dve mobilne mreže u inostranstvu, u Severnoj Makedoniji i Švajcarskoj i dodao da će one tek u sledećoj godini početi da donose značajnije prihode.

"U Srbiji 5G 2023, uz inovativne 5G servise"

Lučić je najavio da će taj operator pustiti 5G mrežu u Srbiji naredne godine, kada se očekuje aukcijska dodela frekvencijskog spektra za 5G, kao i da će građanima i privredi odmah biti ponuđeni i inovativni 5G servisi, koji se već sada razvijaju.

"Mi se pripremamo za taj trenutak i jedini smo telekomunikacioni operator na Zapadnom Balkanu koji je doneo investiciju Evropske investicione banke za razvoj 5G, koja je kao najznačajnija evropska finansijska institucija nas prepoznala kao motor razvoja 5G i digitalne transformacije", rekao je Lučić Tanjugu.

Kaže da stalno povećavaju pokrivenost i kvalitet 4G mreže i da će vrlo brzo sledeće godine, kada bude dodeljen frekvencijski spektar pustiti 5G u našoj zemlji.

"Ali je vrlo bitno da se pusti i određeni broj servisa, da ne bi korisnici kada se to desi videli 5G samo kroz brže surfovanje na internetu. Na tome dosta radimo i kroz partnerstvo sa Vodafonom koji je najbrže rastuća 5G mreža u Evropi", naveo je Lučić.

On je podsetio da Telekom ima i svoj Venčer kepital fond za startape kojim pokušava da stimuliše mlade da realizuju digitalne ideje i inovacije koje bi posle mogli da izvozimo kao 5G aplikacije celom svetu.

Lučić je podsetio da Telekom Srbija na dvodnevnom Telekomunikacionom forumu TELFOR, koji se završava danas u Kraun Plazi, praktično demonstrira primenu 5G na prenosu fudbalske utakmice.

Građani mogu, na primer, sami da izaberu kojom kamerom će da prate prenos utakmice, vrate unazad snimak da vide gol i slično i tako budu sami režiseri prenosa, dodao je Lučić.

Istakao je da država odlučuje kada će biti raspisana aukcija za dodelu 5G spektra, ali da je Telekom spreman i da se svakako očekuje da to bude naredne godine.

"Srbija po pitanju servisa nije u kašnjenju pošto već razvija inovativne 5G servise koje će ponuditi korisnicima i tako Srbiju odmah postaviti na visoki nivo svetske mape po implementaciji 5G aplikacija", ocenio je Lučić.

On je rekao da 5G jeste revolucionarni trenutak u razvoju mobilne telefonije, kakav je bio i kada je krenuo internet u mobilnoj telefoniji preko GPRS preko 3G.

"I u to vreme mobilna telefonija Srbije je bila, 2003. i 2004. godine, po broju servisa koje je tada nudila preko mobilnog interneta i pre pojave smart telefona, jedan od najnaprednijih operatera u svetu", kazao je Lučić.

Dodaje da je Telekom već pokazao da zna da radi taj posao i da će sada iskoristiti novi korak prelaska na 5G da se opet pozicionira u sam svetski vrh.

"Ali bismo ovaj put otišli korak dalje preko Venčr kepital fonda i finansiranja startapa. Mislim da možemo da se pozicioniramo i na svetsku mapu, i onda će razne 5G mreže iz sveta uvoziti neke aplikacije kreirane u Srbiji", naglasio je Lučić.

Napomenuo je da privreda može da koristi 5G za automatizaciju, robotizaciju i veštačku inteligenciju, dok će građani, ipak, prve koristi 5G mreže osetiti kroz brže surfovanje na internetu.

A sve ostalo zavisiće od njih samih, dodao je Lučić.

 

Euronews Srbija je u vlasništvu Arena channels grupe koja je deo Telekoma Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis