Privreda

Radnici u Resavici održali jednočasovni štrajk, ministarka Đedović kaže da će država razmotriti zahteve rudara

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2022

-

15:31

Radnici u Resavici održali jednočasovni štrajk, ministarka Đedović kaže da će država razmotriti zahteve rudara
Radnici u Resavici održali jednočasovni štrajk, ministarka Đedović kaže da će država razmotriti zahteve rudara - Copyright Tanjug/MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa predstavnicima reprezentativnih sindikata i v.d direktorom JP PEU Resavica Sašom Spasićem o poslovanju Resavice i unapređenju položaja radnika, koji su danas pre početka prve smene u svih devet rudnika uglja sa podzemnom eksploatacijom održali jednočasovni štrajk upozorenja. Sindikat rudara ovog javnog preduzeća tražio je povećanje zarada i razgovore o statusu i budućnosti rudnika uglja sa podzemnim kopom.

Posle sastanka Dubravke Đedović sa predstavnicima radnika, iz Ministarstva rudarstva i energetike su saopštili da će država će uložiti maksimalne napore da razmotri zahteve rudara kako bi što pre došli do kompromisnog rešenja. 

Na sastanku je rekla, kako je saopštilo ministarstvo, da je upoznata sa hronično teškom situacijom u Resavici, podsetila na izuzetno velike državne subvencije, ali i ukazala na tešku situaciju u kojoj se nalazi ceo svet, pa i Srbija, kada je u pitanju energetika. U tom smislu je istakla da je prioritetni zadatak da prezimimo zimu sa dovoljno energije i energenata.

Tanjug/MRE/Zoran Petrović

 

"Imate moje lično i profesionalno saosećanje, jer kao dete rudara dobro znam koliko ja vaš posao težak i odgovoran. Vaši zahtevi za boljim uslovima rada i zaradama su opravdani, ali moramo zajedno da dođemo do strateških i održivih rešenja, kako bi se stvorili bolji uslovi za rad", naglasila je Đedovićeva.

Sindikat: Do petka čekamo odgovore

Predstavnici sindikata rudara javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" su, posle jutrošnjeg jednočasovnog štrajka upozorenja razgovarali sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović, a predsednik ovog sindikata Nebojša Milenković za Tanjug je rekao da će sindikalci odgovore ministarstva na svoje zahteve čekati do petka i onda odlučiti o daljim koracima.

"Sastanak u ministarstvu je bio konstruktivan i korektan. Izneli smo naše zahteve vezane za povećanje plate i toplog obroka, kao i odobrenje za nastavak radova u rudniku "Soko", koji nisu nastavljani posle nesreće 1. aprila", rekao je Milenković.

Pojasnio je da će do petka, odnosno stizanja odgovora iz ministarstva rudari nastaviti da održavaju jednočasovne proteste upozorenja pred početak svake smene, kao što je i danas bilo, a da će po dobijanju odgovora odlučiti da li će stupiti u generalni štrajk ili prekinuti protest.

Prvi, jutrošnji protest, prema njegovim rečima, izgledao je tako što su predstavnici sindikata upoznali radnike sa zahtevima i da će tokom dana razgovarati sa predstavnicima resornog Ministarstva rudarstva i energetike. U protestima upozorenja, kako je za Tanjug izjavio Milenković, učestvuju rudari svih osam rudnika sa podzemnom eksploatacijom  preduzeća "Resavica".
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis