Privreda

Kompanija Kontinental otvorila "mega" fabriku u Kaću, Vučić: "Velika stvar za Srbiju"

Komentari

Autor: Tanjug

23/02/2023

-

13:10

Kompanija Kontinental otvorila "mega" fabriku u Kaću, Vučić: "Velika stvar za Srbiju"
Kontinental automotiv Srbija, fabrike u Kaću - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Kontinental Automotiv Srbija otvorila je danas u Kaću, kod Novog Sada, svoju drugu fabriku koja će biti jedna od najvećih Kontinentalovih fabrka u svetu, a predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da je to veoma značajna fabrika za srpsku privredu, kao i da Kontinental planira da uloži još dodatnih 150 milona evra i otvori još 1.500 radnih mesta. Kontinental je u svoju "mega" fabriku, površine 30.000 kvadrtanih metara poizvodnog, kancelarijskog i magacinskog prostora, uložio oko 140 miliona evra.

Kontintel je jedna od najmoćnijih kompanija u tom sektoru, rekao je Vučić i dodao da smo se kao zemlja pokazali u realizaciji investicije kao veoma efikasni. Predsednik Vučić izjavio je da je fabrika Kontinental, koja će za tri godine imati izvoz od tri milijarde, ogoroman pomak i nešto što pravi razliku.

"Oni ne dolaze da tu budu nekoliko godina već trajno. Nadam se da će da ostanu zauvek. Borio sam se danas da Kontinental otvori jedan RND centar u Nišu, videćemo...", rekao je Vučić.

On je naveo da je u namačkim fabrikama u Srbiji sada zaposleno 79.000 radnika, a da je broj nemačkih komanija porastao na 124  i dodao da je Nemačka naš prvi spoljnotrgovinski partner.

Predstavnici Kontinentala su istakli da imaju neverovatan tim u kome su izuzetni sprski stručnjaci.

Druga fabrika u Kaću će biti najveća Kontinentalova fabrika u Evropi. Otvaranju fabrike prisustvuje i pokrajinski premijer Igor Mirović i ministar odbrane Miloš Vučević.

Radovi na izgradnji fabrike u Kaću počeli su u junu 2021. Kompanija ističe da se iznad svega fokusira na inovacije i proizvodnju vrhunskih tehnoloških rešenja za ekrane.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Do sada zaposlili oko 1.300 inženjera

U "mega" fabrici u Kaću već je počela proizvodnja, a serijska proizvodnja planirana je za polovinu ove godine. Planirano je da se već 2024. proizvede i izveze više od milion rešenja za ekrane i digitalne table i isporuči prozivođačima premiuma atuomobila širom sveta.

Kontinental trenutno zapošljava oko 1.300 ljudi u Novom Sadu, uglavnom visoko kvalifikovanih - softver, sistem test, mašinskih, elektro i industrijskih inženjera. Kompanija je u martu 2021. otvorila prvi proizvodni pogon u Industrijskoj zoni Novi Sad Sever 4 u kojoj se proizvode napredni i složeni  elektronski sistemi za upravljanje vozilima. Kontinental automotiv Srbija posluje u Novom Sadu oko pet godina, kada je najpre oformio istraživačko-razvojni centar.

Nemački Kontinental je osnovan 1871. godine, posluje u oko 60 zemalja i zapošljava oko 250.000 ljudi. Proizvodi sisteme za kočenje, elektroniku, opremu za bezbednost, delove pogonskog sistema i šasije, tahografe, gume i druge delove za automobilsku i transportnu industriju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis