Privreda

U Boru upaljena fleš-peć u Topionici bakra: "Završetkom radova ulaganja u životnu sredinu dobijaju pun smisao"

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2023

-

14:28

U Boru upaljena fleš-peć u Topionici bakra: "Završetkom radova ulaganja u životnu sredinu dobijaju pun smisao"
U Boru upaljena fleš-peć u Topionici bakra: "Završetkom radova ulaganja u životnu sredinu dobijaju pun smisao" - Copyright MRE/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetika Dubravka Đedović prisustvovala je danas u Boru paljenju fleš-peći u rekonstruisanoj topionici kompanije Srbija Ziđin Koper, što je preduslov za puštanje u rad Topionce bakra u kojoj će se ubuduće bakarni koncentrat topiti po ekološkim standardima. 

Ministarka Đedović je izrazila zadovoljstvo što prisustvuje početku stvaranja nove istorije Bora i zahvalila građanima na strpljenju, svim radnicima Ziđina na predanosti, a kineskim partnerima na realizaciji ove važne investicije. 

"Kad je pre pet godina kompanija Ziđin postala strateški partner Republike Srbije, postavljeni su ambiciozni ciljevi i vizija kakvo rudarstvo želimo. Iz godine u godinu, svedočimo rezultatima ove saradnje kroz realizaciju investicija, rast izvoza, ali i rast broja zaposlenih i poboljšanje uslova rada. Sve to značajno je uticalo na kvalitet života građana ovog dela Srbije. Za ministarstvo i vladu, ali i za sve građane Bora posebno je važno da u korak sa povećanjem životnog standarda ide i zaštita životne sredine", rekla je Đedović. 

Naglasila je da završetkom radova na topionici ulaganja u životnu sredinu dobijaju pun smisao. 

"Osim višestruke koristi za kompaniju, zaposlene, državu, ova topionica doneće ono što građanima Bora nedostaje decenijama, kvalitetniji vazduh i bolje uslove rada. Ovako veliki projekti nose sa sobom i veliku odgovornost prema lokalnoj zajednici i zadatak države je da zajedno sa građanima i rukovodstvom kompanije radi na iznalaženju najbržih i najodrživijih rešenja u interesu zaposlenih, ali i ljudi koji ovde žive generacijama", navela je ministarka. 

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je rekao da je ubrzani razvoj rudarstva u Boru dolaskom kompanije Ziđin omogućio bolji standard i uslove života svih građana Bora, ali i istočne Srbije

Dodao je da danas taj grad ima najveću prosečnu zaradu po glavi stanovnika u Srbiji. 

MRE/Emilija Jovanović

 

"Siguran sam da će ovaj projekat kroz primenu najsavremenijih tehnologija i svetskih standarda u oblasti zaštite životne sredine promeniti pravac razvoja zelenog rudarstva. Zahvaljujući zalaganjima predsednika Aleksandra Vučića, koji je prepoznao važnost strateškog partnera, Bor je danas moderan rudarski grad sa velikim privrednim rastom koji se svakodnevno razvija zajedno sa razvojem kompanije", rekao je Milikić.

Generalni direktor Srbija Ziđin Koper Đen Siming je rekao na svečanosti da će rekonstruisana topionica umesto mazuta, uglja i drugih  visokozagađujućih goriva koristiti čist prirodni gas, tako da i koncentracija praškastih materija neće prelaziti pet miligrama po normalnom kubnom metru, što je u skladu sa ekološkim standardima EU.

"Takođe, otpadne industrijske vode biće prečišćavane i ponovo korišćene u proizvodnji, a ukupna emisija ugljenika biće smanjena na 0,62 tone ugljen-dioksida po toni proizvedenog katodnog bakra", naveo je Đen Siming. 

On je podsetio i da je kompanija 2021. samo u izgradnju sistema za prečišćavanje dimnih gasova investirala 30 miliona dolara. 

MRE/Emilija Jovanović

 

Postrojenje za odsumporavanje se, kako je istakao, odmah pokazalo  kao izuzetno efikasno, pa je već te godine emisija sumpor-dioksida smanjena za više od 90 procenata.  Projekat tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje TIR-a trajao je dve i po godine i u njega je, po rečima generalnog direktora Srbija Ziđin Koper, investirano 320 miliona dolara, od čega u sisteme za zaštitu životne sredine 100 miliona dolara. 

Osim nadogradnje fleš-peći na originalni sistem, ostala postrojenja su novoizgrađena.  Reč je o novoj metalurškoj tehnologiji i opremi koja je vodeća u ovoj industriji. 

"Kada topionica počne da radi proizvodićemo 180.000 do 200.000 tona katodnog bakra visoke čistoće godišnje, oko tri tone zlata i 700.000 tona sumporne kiseline. Vrednost godišnje proizvodnje biće veća od dve milijarde američkih dolara, a Bor će postati zelena, niskougljenična i održiva baza obojenih metala u Srbiji, ali i u Evropi", rekao je  Đen Siming.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis